Økende smitte i feriefavoritt – turistene advares

Turistene som kommer til Mallorca i sommer blir advart mot å bryte smittereglene. Øya merker en klar smitteøkning. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere av de populære ferielandene må slite med en økende smitte-omfang. Et av de mest reisemålene for mange europeere, Mallorca, advarer nå turistene mot å ignorere smittevern-bestemmelsene.

Ferieøya har merket en klar økning i antall smittede, og det skjer samtidig som turister fra flere europeiske land strømmer til de mange feriestedene på øya.

Myndighetene stålsetter seg nåm for en femte smittebølge. Torsdag ble det meldt om 304 nye smittesaker i løpet av 24 timer, det høyeste siden februar.

Klar advarsel

Økningen skjer mens stadig flere av den lokale befolkningen blir vaksinert.

Øyene er nå oppe i 106 smittede per 100 000 innbyggere, og smitteeksperter har advart mot at situasjonen kan bli alvorlig hvis ikke smitten viser en klar nedgang de kommende dagene.

Det fikk presidenten på Balearene, Francina Armengol, til å rykke ut på nasjonalt tv torsdag kveld med et klart budskap til de som nå planlegger en ferietur til de baleariske øyer:

Mange kommer

– Alle er velkomne i Balearene, forutsatt at de overholder reglene. Hvis turister har tenkt å komme og bryte reglene, er de ikke velkomne fordi folk på Balearene har lidd nok og har jobbet ekstremt hardt slik at alle som besøker øya kan nyte ferien, sa Armengol.

Flere land har i lang tid nå sendt turister til Mallorca og de andre øyene i Balearene. Fra Skandinavia har danskene etter hvert kommet i stort antall, i tillegg til svenskene.

Gir blaffen

De store turistmarkedene er imidlertid Tyskland og England, som Mallorca er vært avhengig av fordi de står for betydelige inntekter for turistindustrien.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har meldt har oppførselen til mange turister bekymret de lokale myndighetene.

Det gjelder fortsatt tydelige regler for å hindre smitte. Selv om kravet om å bruke munnbind ute ble fjernet i forrige uke, et det fortsatt krav om å bruke munnbind innendørs – både på restauranter og butikker.

Politi satt inn

Det er også begrensinger i hvor mange som kan samles. Mange tilreisende, spesielt i hovedstaden Palmen, har gitt blaffen i dette og samlet seg i flokker på tusenvis på natten for å feste på strendene når restaurantene har stengt.

Politiet har vært forsøkt satt inn for å spre folkemengdene, men har måttet gi opp.