Nye land og øyer grønne – reiseselskapene avventer

En rekke land blir grønne fra mandag, bla Hellas. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn får større muligheter for å reise til utlandet uten karantene ved hjemkomst. Fra mandag vil de norske innreiserestriksjonene og karantenereglene ta utgangspunkt i de samme terskelverdiene som i EU.

Både hos Ving og TUI er man fornøyd med utvidelsen, men at de ser det litt an før de øker kapasiteten på pakketurer.

Regjeringen har gjort flere endringer på bakgrunn av FHIs ukentlige landvurdering, og langt flere land blir nå grønne. Blant annet blir Hellas, Frankrike og Italia nå grønt, mens Spania fortsatt er rødt.

For første gang har FHI også vurdert noen utvalgte øygrupper i Europa samt utvalgte tredjeland. Alle endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 5. juli.

Må testes

– Selv om store deler av Europa nå blir grønt, og flere dermed kan reise inn i landet uten å måtte gå i innreisekarantene, vil vi fortsatt ha regler om innreiseregistrering og testing på grensen for de som kommer fra grønne land. Reglene skal beskytte oss mot importsmitte, skaffe oss oversikt og beskytte oss mot nye virusvarianter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

UD fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. Reiserådet for deler av verden gjelder til 10. august.

Nye farger

Som følge av at EUs terskelverdier og fargekart tas i bruk, vil begrepet «oransje land» heretter bli brukt. Per i dag er det ingen forskjell i innreiseregler mellom oransje og røde land, men det kan endre seg i fremtiden.

– Selv om store deler av Europa nå blir grønt, og flere dermed kan reise inn i landet uten å måtte gå i innreisekarantene, vil vi fortsatt ha regler om innreiseregistrering og testing på grensen for de som kommer fra grønne land. Reglene skal beskytte oss mot importsmitte, skaffe oss oversikt og beskytte oss mot nye virusvarianter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Enklere, men vil se det an

– Dette er jo veldig gode nyheter, vi var spent på hvilke øyer som ville bli tatt med i vurderingen. Nå blir det mye enklere for både reisende og oss å planlegge, sier kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren, til flysmart24.

Hun sier at det fortsatt litt tidlig å si noe om dette gir grunnlag for å øke kapasitet, det må man se an litt.

– Men ser vi at interessen er der, så skal vi selvfølgelig se på det. Skal vi dømme utfra aktiviteten på nettsiden vår i skrivende stund, så ser det bra ut. Aktiviteten har tatt seg veldig opp i dag. Klokken 14 i dag så vi en dobling i nettbesøk sammenlignet med i går, sier Aspengren.

Hos Ving sier Norge-sjef Marie-Anne Zachrisson at også de vil se det an før de øker det tilbudet som allerede ligger ute.

– Det er litt forvirrende fortsatt for kundene. Hellas er grønt, men Rhodos er rødt, sier hun.

Disse blir grønne

Følgende land blir grønne:

Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Hellas, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Følgende land fortsetter å være grønne: Grønland og Island.

Følgende land fortsetter å være oransje eller røde: Irland, Kypros, Latvia, Monaco, Nederland og Portugal (oransje). Andorra, Spania og Storbritannia (røde).

For reisende fra Storbritannia blir det ikke lenger krav om å gjennomføre deler av karanteneperioden på karantenehotell (går fra mørkerødt til rødt).

Utvalgte øygrupper i Europa 

Fra 5. juli blir enkelte øygrupper vurdert særskilt for å kunne legge til rette for trygg reising til øyer som er populære reisemål for nordmenn. Gjennom pandemien har flere av de aktuelle øyene hatt en annen smittesituasjon enn på fastlandet.

Følgende øyer/øygrupper blir grønne: De joniske øyer (bl.a. Korfu, Paxos, Kefalonie), Kreta og Nordlige egeiske øyer (Chania, Samos og Lesbos) i Hellas. Korsika i Frankrike, Madeira i Portugal, Sardinia og Sicilia, i Italia

Følgende øyer/øygrupper blir røde eller oransje: Azorene, Portugal (oransje), Balearene, Spania (oransje), Kanariøyene (rød) og Sørlige egeiske øyer, Hellas (oransje) – det er bl.a. Rhodos, Kos, Syros, Mykonos og Naxos.)

Dette er fargene FHI nå bruker:

  • Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.
  • Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.
  • Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.