Bonus-bråket: Rasende kunder forlater Norwegian

Norwegian-kunder er rasende over bonus-saken, og fyller selskapets kommentarfelter i sosiale medier med angrep på selskapet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Bråket rundt million-bonusene til ledelsen i Norwegian brer seg nå til kundemassen. Rasende kunder som ennå ikke har fått pengene sine tilbake etter kanselleringer under pandemien tar farvel med selskapet, og sletter sin kundekontakt.

«Kan dere vær så snill å slette meg som medlem. Jeg med flere ønsker ikke å benytte et flyselskap som tar skattepengene våre og betaler de ut til ledelsen. Skam dere,» skriver en kunde fra Ålesund til Norwegian.

Dette er bare ett av et stort antall innlegg på Norwegians Facebook-sider. Her bombarderes selskapet med kritikk også fra kunder som ikke får full tilgang til sine egne bonuskroner, og fra folk som aksepterte å få bonuspoeng i stedet for kontanter i refusjon fra selskapet for å delta i dugnaden for å redde Norwegian. 34 000 kunder billetter er ennå ikke refundert.

Folk er rasende over at ledelsen premieres med 30 bonus-millioner mens de selv må akseptere å få kutt i sine ytelser.

Professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Tor W. Andreassen, er nådeløs overfor Norwegian i selskapets håndtering av saken:

– Norwegian har i denne prosessene gjentatte ganger vist at de er mer opptatt av seg selv på bekostning av kundene, sier han til flysmart24.

Gebyrer og forsinkelser

Når kritikk har rammet selskapet tidligere har det gjerne vært etter mange innstillinger, forsinkelser eller fra reisende som har måttet punge ut med store gebyrer som de har ment var ilagt dem helt urettmessig.

Nå er det 30 millioner kroner til eks-sjef Jacob Schram om nåværende leder Geir Karlsen og resten av leder-teamet som angripes massivt.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman sier til flysmart24 at refusjoner og de midlertidige begrensningene i Norwegian Reward er knyttet til premisser i rekonstruksjonen, og ikke til det ‘nye’ Norwegian som sådan. 

– Vi legger merke til reaksjonene kundene har. Det samme gjelder bonusutbetalingene. Ingenting er viktigere for oss enn kundene våre, og det gjør inntrykk når vi får tydelige tilbakemeldinger. Vi håper at vi klarer å vise at Norwegian er alt det vi ellers er kjent for, og at kundene vil få gode opplevelser med oss igjen nå som det sakte åpnes opp for mer reising, sier han.

Her er angrepene

Angrepene som stadig renner inn mot selskapet nå, vitner om alt annet enn at kritikken er i ferd med å legge seg:

«Norwegian, kan dere vennligst betale 30 millioner tilbake til felleskassen! Pengene skulle sørge for deres overlevelse som selskap, ikke bonus-fest til deres ledere,» skriver en kunde.

«Etter siste umusikalske utbetaling av bonuser, takker jeg for meg som kunde,» skriver en Sandefjord-mann.

En annen legger ikke fingrene mellom:

«Reise med et selskap som betaler ut bonuser som er hinsides all fornuft til toppledere, samtidig som folk venter på å få tilbakebetalt kansellerte reiser?? Fytti grisen så kvalmt. Grådige beist,» skriver vedkommende.

«Det er kriminelt å utbetale millioner av kroner til «toppledelsen» . Vi skattebetalere blir kvalme av dere!,» heter det i et annet innlegg, som etterfølges av denne kraftsalven:

«Herved unliked. Mine cashpoints kan dere beholde, dere får aldri råd til å betale de ut. Dette er like sikkert som at jeg aldri kommer til å reise med Norwegian noen gang.»

Gavepakke til Flyr

Flere skriver at de nå skal reise med det nye flyselskapet Flyr i stedet for Norwegian. Som denne kunden fra Oslo-distriktet:

«Fra nå av blir det bestilling hos andre flyselskap når det er mulig. Bonusene er en gavepakke til nye Flyr.»

En kunde ber Norwegian om å snu: «Snu i tide, Norwegian. Bonusene kommer til å drepe dere,» skriver vedkommende.

En Kristiansund-kunde har denne meldingen:

«Jeg er målløs. Tenk å bevilge seg selv bonuser i millionklassen. Aldri mer Norwegian for meg eller min familie. Skam dere!,» skriver hun.

«Aldri mer Norwegian»

En av de som ennå venter på tilbakebetaling av avlyste reiser i juni i fjor skriver:

«Geir Karlsen (ny sjef for Norwegian. red. anm.) er en flink finansmann. Kanskje han skal regne på verdien av alle mine fremtidige avlyste reiser med Norwegian og se om regnestykket går opp.»

Noen er oppgitt over at de heller ikke klarer å komme i kontakt med selskapet:

«Hva har skjedd med dette selskapet? De betaler ut bonuser for flere titalls millioner, men sparker norsk kundeservice???,» skriver en kunde.

Blodig urettferdig

Professor Andreassen har ingen problemer med å forstå de harde angrepene fra kundene etter millionbonusene:

– Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over. Mens kundene har måtte vente og vente på refusjon på grunn av administrativ sommel og selskapets dårlige økonomi, som gjorde at Norwegian brøt loven, tillater styret at Schram og Karlsen får utbetalt en uforholdsmessig stor bonus for å bli værende. Dette oppleves av alle som blodig urettferdig, sier han.