Ber norske turister boikotte: – Grusom tradisjon

Mange spanjoler protesterer mot at tyrefektingen blir gjenopptatt. Her fra en markering i Alicante i juni. Foto: AnimaNaturalis España

Norske og andre lands turister er på full fart tilbake til de populære ferielandene langs kysten av Middelhavet. Mye er forandret, vil de oppdage, men én omstridt virksomhet er i full vigør slik som før: Tyrefektingen i Spania.

Selv om virksomheten er omstridt også innad i landet og noen vil forby det som blir oppfattet som en bestialsk underholdning, blir det arrangeres tyrefektinger også på de stedene som tiltrekker seg flest nordmenn.

Nå rykker Dyrevernalliansen i Norge ut med en oppfordring til nordmenn på ferie i landet om å ikke oppsøke denne form for virksomhet, og slik være med på å bygge et økonomisk grunnlag under aktiviteten.

«Grotesk underholdning»

– Tyrefekting er en grusom tradisjon, hvor det lages grotesk underholdning på bekostning av dyrene. At det er «kulturarv» og tradisjon er overhodet ikke et godt argument for å fortsette å påføre dyr lidelse, sier kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen til flysmart24.

Arrangementene finner sted på utvalgte arenaer, der oksene tirres, får spyd stukket inn i nakkeområdet og til slutt blir drept og slept ut av arenaen. Det er som regel flere okser som må bøte med livet på hver kvelds forestilling.

Tyrefektingen er først og fremst et tilbud til den fastboende befolkningen, men mange turister lar seg også lokke til å oppsøke arenaene for å se på kampene mens de ferierer i landet.

I «norske» områder

Det er nemlig ikke bare i hovedstaden Madrid og i de store byene at denne aktiviteten foregår.

Også på Costa del Sol og Costa Blanca, der det normalt vrimler av nordmenn med hus og leilighet, og som besøkende turister, pågår denne formen for underholdning.

I sommer skal det bl.a. arrangeres flere kamper i Andalucia, og som også blir sendt direkte som lørdagskvelds-underholdning på tv.

Unngå å støtte

I august blir det tyrefekting en hel uke i Malaga i forbindelse med festivalen der, i tillegg til liknende arrangementer både i Estepona, Fuengirola og Ronda. På Costa Blanca bl.a. i Alicante

Dyrevernerne i Norge har en klar oppfordring til nordmenn som måtte følge seg fristet til å betale for å se på kampen mellom oksene, toreroser og matadorene:

– Det man kan gjøre som nordmann og turist, er å ta tydelig avstand fra tyrefekting, og si fra til aktuelle instanser i Spania hvis man støter på opprop og liknende. Er du turist i Spania, bør du selvfølgelig unngå å delta på tyrefekting, sier Efskind.

Ramme næringslivet

Alliansen er klar over at det også fins mange andre former for underholdning med levende dyr både i Spania og andre land, og mener nordmenn bør bruke det vi har av forbrukermakt for å stanse denne formen for tilbud:

– Unngå også andre dyrefiendtlige arrangementer som dyrekamper, mating av levende dyr i dyreparker, sirkus og delfinshow. Det mest effektive du kan gjøre som turist, er å ramme næringslivet og slik vise at norske turister tar tydelig avstand, sier Efskind.