Nordmenn har blitt redde for å reise på utenlandsferie

Det er mange som har fått skrekken mot å reise ut av landet som følge av pandemien, viser undersøkelse. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn har blitt skremt av den pågående virus-pandemien, og har også blitt bekymret over tanken på å reise til utlandet. Det vil ta tid før denne skrekken slipper taket.

Det mener rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Norstat har gjennomført en ny undersøkelse for forsikringsselskapet, og her svarer mer enn fire av ti at pandemien har ført til at de nå frykter det å reise ut av landet.

Høyere smittetrykk

Frende har spurt nordmenn om hva de har blitt redde for under pandemien. Sju av ti svarer at de har kjent på ulike bekymringer, og på førsteplass kommer frykten for at noen man er glad i skal bli syke.

På en klar andredreplass svarer 41 prosent at de har blitt bekymret for å reise til utlandet.

Skjerven sier til flysmart24 at det i første rekke nok er frykten for smitte i land med betydelig høyere smittepress enn her hjemme som får folk til å føle bekymring for å skulle reise til andre land.

Ulike reiseråd

– I tillegg er det kanskje også en generell usikkerhet knyttet til stadig varierende restriksjoner og reiseråd, lokale helsetjenester og økonomiske konsekvenser om sykdom likevel skulle bli en realitet. Fellesnevner er som oftest utrygghet og uforutsigbarhet, sier Skjerven.

I undersøkelsen uttrykker én av tre at de er usikre på hvilke reiseråd som gjelder nå.

– Jeg forstår godt at de fleste valgte norgesferie hjemme, på hytta eller på biltur, fremfor flyplasskøer og frykten for endrede råd innen de var hjemme igjen i sommer, sier Skjerven.

Pandemien ikke over

Utenlandske helsesystemer og smittesituasjonen i andre land gjør mange skeptiske til å reise, også i høst. De stadig endrede reiseråd og retningslinjer hjelper heller ikke på. 

Psykolog Oshadie Samarkoon i den digitale helsetjenesten Eyr mener folk har behov for å føle mer trygghet før vi krysser grensene igjen:

– Vi står fortsatt i en vanskelig situasjon og pandemien er ikke over. Vi har nok et behov for å legge dette mer bak oss før vi vil blir tryggere på at vi kommer til å få normale liv igjen, sier Samarkoon.

Dette er «frykt-toppen»

Hele Frendes undersøkelse har dette resultatet, når folk har blitt spurt om hva de frykter er det tredje mest prioriterte svaret at «ting ikke skal bli som før.»

Den videre listen over ting nordmann har blitt mer bekymret over ser slik ut:

Den fysiske helsen min – 35 prosent, den psykiske helsen min – 33 prosent, treffe venner og familie – 30 prosent, å gå i butikker – 28 prosent, hvordan barna mine har det – 25 prosent, spise ute – 23 prosent, gå på treningssenter – 18 prosent, reise i Norge – 14 prosent, å miste jobben min – 10 prosent og å treffe kolleger på jobb – 10 prosent.