Om få måneder skal det nye norske langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways ta av på sine første oversjøiske ruter, og følge opp lavprisarven etter Norwegian.
Sveriges fremste luftfartsanalytiker ber norske myndigheter om å sørge for at Norse Atlantic også skal kunne fly på asiatiske ruter, i tillegg til USA.
Jan Ohlsson har vært ansatt i og også fulgt skandinavisk luftfart gjennom mange tiår. De siste årene har han bodd i Oslo, og har på den måten kunnet følge utviklingen i norsk luftfart enda tettere enn fra Sverige.
Norge ute av SAS
– Norge bør hjelpe Norse Atlantic slik at selskapet kan kommer inn med nye ruter mellom Asia og Norge. Det bør være enklere nå som Norge ikke lenger er medeier i SAS, sier Ohlsson til flysmart24.
Han viser til at SAS i dag har skandinavisk enerett på å fly til og fra Asia den korteste strekningen mellom våre to verdensdeler.
Den går over Sibir, og tilgangen til dette lukrative luftrommet administreres strengt av Russland.
Denne korridoren er i dag stengt for Norse Atlantic og andre utfordrere, fordi Norge siden tiden etter andre verdenskrig har vært med på en avtale mellom Russland og de skandinaviske regjeringer.
Bare over Sibir
I den har SAS vært eneste skandinaviske selskap som har fått fly over Sibir. Mye har forandret seg siden den gang avtalen ble gjort, og i dag er SAS ikke alene lenger om å ville fly slike ruter.
Ohlsson tror Norge må gripe sjansen nå.
Han tror at det at SAS i dag eies av den svenske og danske stat, og Norge er ute, bør gjøre det enklere å få til en særnorsk avtale med russerne som kan bety at også Norse Atlantic får fly over Sibir.
Til nyttår, eller i løpet av første kvartal neste år, skal Norse Arlantic Airways i gang med sitt langruteprosjekt, med finansmannen Bjørn Tore Larsen i spissen.
Kjos’ store drøm
Bak Larsen befinner deg seg imidlertid to skikkelige ringrever, Bjørn Kjos og Bjørn Kise, som var sentrale i oppbyggingen av Norwegian.
Kjos sloss i flere år innbitt for retten til å kunne fly over Sirbir slik som SAS, men rakk aldri å komme i mål med sitt arbeid. Siden satte korona-krisen punktum for Norwegians langdistanseprosjekt.
Norwegian fløy til Thailands hovedstad Bangkok flere år, og vil nok ha appetitt på denne ruten igjen. Dessuten hadde selskapets sesongrute til Krabi, og var en tid inne på Singapore fra London.
Men på Kjos’ tegnebrett lå ruter til Beijing, Tokyo, Seoul, Hongkong, Osaka og Shanghai som alle var aktuelle, betinget av at selskapet fikk en Sibir-tillatelse.
Lønnsomt marked
I første omgang har selskapet imidlertid blinket ut Nord-Amerika som satsingsområde fra byer i Europa som Oslo, London og Paris. Det er snakk om ruter til New York, Los Angeles og Fort Lauderdale, bl.a.
Kjos’ store drøm var imidlertid å få tilgang til Asia-markedet, et enormt marked som kun lar seg betjene hvis man kan fly den korteste strekningen mellom verdensdelene – og den går over Sibir.
Ohlsson er klar på at Norse Atlantic ikke bør gi opp planen som Norwegian og Kjos aldri kom i havn med:
Mange rutemuligheter
Å åpne ruter til det enorme og lønnsomme markedet som fins for flytransport mellom Asia og Norge, kan få stor betydning for Norse Atlantics posisjon som langdistanseoperatør i Norge:
– Det å hjelpe Norse Atlantic inn på Asia-rutene kan bli Norges valg. Et tillegg til USA i form av muligheter for å fly inn og ut av Asia burde bli veldig bra for selskapet, mener Ohlsson.
Det er jevnlig forhandlinger mellom de skandinaviske regjeringer og Russland om luftfartsavtalen, men det har vært stille rundt saken siden pandemien slo ut luftfarten i fjor og Norwegian la ned sin langrutesatsing.