Europeisk flyselskap innfører krav om vaksinering

Fra midten av neste måned på flyvende mannskap i selskapet Swiss ha vaksinert seg. Foto;: Swiss Air Lines

Den senere tid har flere flyselskap meldt om at de innfører krav om vaksinering mot covid-19 for alle ansatte, og at de som motsetter seg dette, vil få sparken.

Nå har det første europeiske selskapet innført vaksine-krav for sitt mannskap.

Det dreier seg om det Lufthansa-eide selskapet Swiss Air Lines, som for øvrig har daglige avganger til Zürich fra Oslo Lufthavn.

Følger andre

Selskapet følger dermed praksisen fra sin alliansepartner, amerikanske United Airlines, som var et av de første selskapene som forlangte at de ansatte vaksinerer seg, slik flysmart24 tidligere har meldt.

Senere har også det nasjonale australske flyselskapet Qantas innført det samme kravet, og også her er regelen den samme som hos United Airlines:

Ansatte som ikke følger pålegget, vil bli fjernet.

Swiss har ifølge en pressemelding fra selskapet valgt en noe mykere tilnærming.

Krever vaksine-bevis

Her skal regelen nå være at alt flyvende personell må vaksinere seg innen 15. november. I motsatt fall vil de ikke kunne bli satt opp på vaktlister fra denne datoen.

Selskapet viser til at det innføres internasjonale innreiserestriksjoner hele tiden, og at uvaksinert mannskap kan risikere å havne i isolasjon i utlandet hvis de ikke har tatt vaksinen.

Swiss henviser til at Hong Kong nylig ble den første Swiss-destinasjonen som nå krever – med umiddelbar virkning – bevis på covid-19 vaksinasjon for mannskaper som ankommer fra visse land, inkludert Sveits.

SAS-oppfordring

Swiss’ ledelse sier at det vil bli helt umulig å operere med en stor og omfattende internasjonal rutevirksomhet med mannskap som er blandet av vaksinerte og ikke-vaksinerte.

Swiss er i allianse med SAS i Star Alliance. SAS’ pressesjef John Eckhoff har overfor flysmart24 sagt at det er et klart ønske at de ansatte må la seg vaksinere, og at det å motsette seg dette vil kunne få konsekvenser:

– SAS oppfordrer våre medarbeidere til å ta vaksinen, men det er ikke noe krav. Enkelte land kan ha krav om vaksinert mannskap. Dersom du da ikke er vaksinert vil du bli tatt av ruten og satt på ruter innenlands eller ruter der det ikke er krav om vaksinert crew, sa Eckhoff.