Ansatte får sparken hvis de nekter å vaksinere seg

De som skal jobbe for det amerikanske flyselskapet United Airlines må vaksinere seg mot covid-19. Foto: United

De som jobber i et av verdens største flyselskaper, amerikanske United Airlines, blir nå stilt overfor et absolutt valg. Alle må la seg vaksinere mot covid-19. De som nekter vil få sparken.

Flyselskapet er det første i USA som innfører denne betingelsen for sine ansatte. USA sliter med stort og økende smitteomfang, samtidig som mange nekter å la seg vaksinere.

Dette blir det ingen diskusjon om hos United heretter. Den som skal jobbe i selskapet må akseptere å få seg en sprøyte i armen, melder den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Fra øverste hold

Alle ansatte har fått melding om den nye praksisen. Meldingen er undertegnet selveste toppsjefen i selskapet, Scott Kirby og presidenten i konsernet, Brett Hart.

Innholdet er ikke noen invitasjon til diskusjon, for konsekvensen av å ignorere beskjeden er slik:

Enhver ansatt som nekter å vise bevis på vaksinasjon vil bli sparket, med mindre de kan føre bevis på religiøse eller medisinske grunner for ikke å bli vaksinert.

Selskapets øverste ledelse legger med dette hele sin autoritet og prestisje i å få alle ansatte til å følge ordre.

Trussel mot næringen

Selskapet sier at den nye delta-varianten og den generelle smitteøkningen i det amerikanske samfunnet er en trussel mot den økende etterspørselen etter flyreiser.

United, som er alliansepartner med SAS, blir dermed det første av de store amerikanske flyselskapene som krever vaksinering. Andre kjente amerikanske selskaper som bl.a. Google, Disney, Netflix og Facebook, har også krevd det samme.

Hos United skal alle laste opp bevis for at de har fått vaksine i ansattportalen, og det skal skje innen utgangen av oktober.

Et av verdens største fagforbund og som organiserer transportarbeidere, det tidligere så beryktede Teamsters, har vedgått at arbeidsgiver har rett til å kreve at ansatte skal vaksinere seg.

SAS: Kan bli tatt av rute

United Airlines er alliansepartner med SAS. Begge er medlemmer i Star Alliance.

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier til flysmart24 at det er et klart ønske i SAS om at de ansatte må la seg vaksinere.

– Ja, SAS oppfordrer våre medarbeidere til å ta vaksinen, men det er ikke noe krav. Enkelte land kan ha krav om vaksinert mannskap. Dersom du da ikke er vaksinert vil du bli tatt av ruten og satt på ruter innenlands eller ruter der det ikke er krav om vaksinert crew, sier Eckhoff.

Slagsmål i luften

Som flysmart24 har meldt tidligere er det stor motstand i deler av befolkningen mot å la seg vaksinere, og motstanden mot smitteverntiltak har ført til et rekordhøyt antall dramatiske hendelser i luften.

Det har flere ganger oppstått regelrett slagsmål om bord, mellom reisende som har nektet å ta på munnbind og andre som har forlangt at de skal bruke slik beskyttelse.

Ingen andre har imidlertid gått så langt som United i å kreve at ansatte må vaksinere seg.

En talsmann for American Airlines sier at selskapet tilbyr en ekstra fridag og 50 dollar som et incentiv for ansatte som blir vaksinert, men ikke vil kreve det.

Andre selskaper, som bl.a. Delta Air Lines, har ikke satt frem et liknende krav til sine ansatte.