Trump-fans lager bråk – flyansatte gruer seg til jobben

Alle de store flyselskapene i USA har påbud om å bruke munnbind. Det er det ikke alle som respekterer. Foto: Delta Air Lines

I USA er det nå mange flyansatte som gruer seg til å gå på jobben. Ikke fordi de er redd for å bli smittet av korona, men fordi så mange tilhengere av avtroppende president Donald Trump lager kvalme om bord.

De nekter å etterkomme flyselskapenes pålegg om å bruke munnbind. Blant mange republikanere er det å ikke bruke munnbind blitt et symbol, de hevder det er en del av deres sivile friheter.

I norsk luftfart har munnbind-motstand nærmest vært et ukjent fenomen fra det ble innført, forteller SAS og Norwegian til flysmart24.

Slåssing om bord

I USA har motstanden imidlertid ført til regelrette slåsskamper om bord. Både mellom maske-motstandere og ansatte, men også mellom maske-motstanderne og andre passasjerer. Medpassasjerer har blitt rasende over at de har nektet å beskytte seg selv og andre mot smitte.

I de siste månedene, etter valget, skal situasjonen ha blitt verre enn noen gang.

– Jeg hater å gå på jobb nå, blir en flyvert i et ledende flyselskap sitert på i nyhetstjenesten Skift. Vedkommende forteller om den nærmest konstante krigen de fører mot maskemotstanderne. Hundrevis av dem har blitt svartelistet, for å ha vist sin forakt for munnbindpåbudet først når flyene er i luften.

Problemfritt hos SAS og Norwegian

Det hjelper ikke det grann. Ansattes organisasjoner har bedt Trump-administrasjonen om å innføre et føderalt munnbind-påbud, men har blitt avvist:

– Dette er et arbeidsgiver-problem, har presidentens administrasjonen svart.

Verken SAS eller Norwegian kjenner igjen denne problemstillingen. Påbud om å bruke munnbind på norske fly ble innført i mai. Det har, i motsetning til i USA, gå så å si uten problemer:

– Det er fra tid til annen enkeltindivider som utfordrer regelverket, men det er ikke mye bråk om dette. I det store og hele er passasjerene fortrolige med reglene om obligatorisk bruk av munnbind om bord. Det er nå så innarbeidet at det hører til sjeldenhetene at noen velger å ta dem av uten at det er nødvendig. Våre ansatte er godt trent i å håndtere ulike situasjoner og følger opp passasjerer som av ulike årsaker velger å ta av munnbindet, sier pressesjefen i SAS, John Eckhoff, til flysmart24.

Biden lover å komme i møte

Også hos Norwegian praktiserer påbudet uten noen problemer:

– Passasjerene våre har vist stor forståelse for at det er krav om munnbind om bord. I begynnelsen var det kanskje litt uvanlig å bruke det, men nå har det vært et krav i lang tid. Så nå tror jeg de fleste har blitt vant til det, sier presseansvarlig hos Norwegian, Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Nå venter flyselskapene og de ansattes organisasjoner på at Joe Biden skal ta over som USAs neste president.

Han er enig i at det trengs et føderalt påbud, og har lovet å innføre et slikt så snart han og hans administrasjon inntar Det hvite hus.

OPPDATERING: Joe Biden har allerede varslet at det straks kommer et forslag om å påby munnbind på amerikanske fly.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles