Nå kommer første tegn til reiseøkning siden i høst

Flere nordmenn kjøper nå flybilletter ut av landet, selv om tilbudet er svært begrenset. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De første og forsiktige tegnene til at nordmenn igjen kjøper flybilletter for reiser ut av landet kan nå merkes. – Vi har den siste tiden merket en økning i salget av utenriks-billetter og spesielt til Spania, er meldingen fra Finn Reise.

Hos landets største uavhengige reisesøkemotor er kommersiell direktør Terje Berge forsiktig optimist:

I mange måneder nå har situasjonen vært at det stort sett bare har vært solgt billetter til innenlands flyreiser. Dette fordi reiserestriksjonene som følge av korona-smitten har satt stopp for det meste av reiser til utlandet.

Nordmenn vil til utlandet

Når Berge nå ser på de siste salgstallene, har noe skjedd. Andelen innenriksbilletter var inntil nylig 90 prosent, nå er den nede i under 40 prosent. Trenden i den veksten som kommer nå peker ut av landet. Det samlede salget har økt med opp til 27 prosent på enkeltdager.

– Vi øker det totale salget av flybilletter, og andelen som skal til utlandet er den som drar opp tallene. Det tyder i alle fall på at bestillingene til utlandet i forhold til Norge øker såpass mye at man må kunne si at det ikke bare er Norge som gjelder nå, sier Berge til flysmart24.

At Spania er landet som trekker mest, synes han ikke er rart. Mange nordmenn eier egne boliger i landet. Dessuten er Spania det klart foretrukne ferielandet for nordmenn, og mange håper på at det skal åpnes opp igjen.

Noen land peker seg ut

I tillegg til Spania har Finn Reise også merket økning i etterspørselen etter billetter til Tyrkia, USA og Thailand.

Utgangspunktet er at det siste forsiktige salgshoppet skjer fra et lav nivå. Det har vært minimalt salg av billetter til utlandet siden i høst. Etter en blaff sist sommer, der flere land ble åpnet for turisme, har det meste klappet sammen igjen etterpå.

I tillegg til at stadig flere land ble røde etter hvert, har flyselskap etter flyselskap kuttet ned helt eller delvis i rutene til og fra Norge. De norske reiserestriksjonene, med krav om negativ korona-test og 10 dagers karantene ved hjemkomst, har effektivt fjernet det meste av etterspørselen.

Folk kan angre

Berge tror det er de mange og positive meldingene om vaksinering i mange land i Europa som nå får de mest reisesugne nordmenn til å kjøpe billetter igjen.

– I tillegg ser vi at mange reise- og flyselskap har lansert gode avbestillingsmuligheter, som gjør det mindre risikabelt å reise. Her kan folk kunne endre reisetidspunkt eller avbestille slik at man ikke taper alle pengene. Norwegian har for eksempel innført en gratis endring på alle internasjonal reiser, sier Berge.

Det som avgjør

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier at det kun er lettelser i reiserestriksjonene som kan få salget til å virkelig ta av igjen:

– Erfaringsmessig vet vi at myndighetenes reiseråd og reiserestriksjoner er det som har hatt størst effekt på etterspørselen etter flyreiser de siste månedene. Det så vi selvsagt i mars, og vi så det i sommer – da restriksjonene lettet. Nye oppfordringer, råd og restriksjoner fører til at salget er langt lavere enn et normalår, men gir ikke nødvendigvis umiddelbare utslag fra den ene dagen til den andre. De stadige endringene er krevende å forholde seg til både for de reisende og for oss som flyselskap, men vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til realitetene, sier han til flysmart24.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles