Norwegian: – Fulle av pågangsmot og gir oss ikke

Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian sier han er optimistisk tross de vanskelige tidene for selskapet. Foto: SKjermdump/Norwegian

Ledelsen i flyselskapet Norwegian sier at den pågående vaksineringen er gode nyheter både for luftfarten og de reiselystne. – Vi er fulle av pågangsmot og gir oss ikke, sier konsernsjef Jacob Schram.

Selskapet la torsdag frem passasjertallene for desember, og som ventet er det trøstesløs lesning: I desember hadde selskapet en nedgang på hele 94 prosent sammenlignet med samme måned i fjor på grunn av korona-krisen.

Det skjer i en situasjon hvor selskapet nå forsøker å få på plass en restrukturering som skal sikre at driften kan fortsette. En avgjørelse er ventet i slutten av neste måned.

Ser lyspunkter

Tallene for desember i fjor og i år viser med all mulig tydelighet krisen for Norwegian og alle andre flyselskaper:

I fjor valgte 2 255 109 passasjerer å reise med selskapet.

I år ble sluttresultatet 129 664.

Nå går også flyselskapene inn i den perioden i året med lavest etterspørsel. De første månedene i et normalår er det lite fritidsreiser. Det skjer samtidig som det tar tid før den viktige forretningstrafikken kommer i gang etter nyttår.

Det gjør ikke salgssituasjonen for selskapene lettere at statsminister Erna Solberg (H) for noen dager siden ba folk avstå fra all reising i de nærmeste ukene i et forsøk på å dempe veksten i antall smittede som man ser i Norge i dag.

Dette ser imidlertid ikke ut til å ha påvirket salget på kort sikt. Tall som flysmart24 har fått fra Finn Reise tyder derimot på en viss økning, selv om det skjer fra et lavt nivå:

Bedre tilbud til kundene

– Vi ser en positiv vekst. Ser vi på salget mandag og tirsdag i forhold til samme dager i forrige uke, er det en vekst på 27 prosent, mens de øvrige dagene har en vekst på 11- 14 prosent, sier kommersiell direktør Terje Berge.

Norwegian sier at selskapet også ser visse lyspunkter:

– Selv om etterspørselen i desember var lav, var imidlertid bookingene for jul og nyttår positive og vi har tilpasset produksjonen vår godt til situasjonen vi står i. At vaksineringen er i full sving er gode nyheter både for luftfarten og de reiselystne, sier Schram i forbindelse med fremleggelsen av de siste trafikktalene.

Han sier at selskapet nå gjør alt det kan for at Norwegian skal komme styrket og mer konkurransedyktig ut av krisen.

– Det gjør vi med en ny finansiell struktur, en tilpasset flåtestørrelse og et forbedret tilbud til kundene våre, sier Schram.

Takker for støtte

Toppsjefen benytter anledningen til å takke alle støttespillere som har bidratt til å hole optimismen oppe.

Blant annet er det dannet flere Facebook-grupper som har som eneste hensikt å formidle de positive nyhetene rundt selskapet og dets kamp for å overleve.

– Støtten vi har opplevd fra kunder, medarbeidere og andre i året som har gått har vært enorm. Vår viktigste jobb er å knytte folk sammen på en trygg måte og nå kjenner vi alle på savnet etter å møtes, sier Schram.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles