Smitte-alarm på ferieøy – hovedstad kan bli nedstengt

Strenge tiltak for å bremse smitte-spredning på Mallorca har ikke virket. Nå kan det bli tøffere tiltak i Palma. Foto: Melia Hotels

En kraftig smitteøkning på den spanske ferieøya Mallorca kan føre til at hovedstaden Palma blir stengt ned fra neste uke. Strenge tiltak, som ble iverksatt før jul, har ikke dempet smitteøkningen.

Nå er lokale myndigheter innstilt på å skru helt til.

Balearenes president, Francina Armengol, har lenge vært motstander av å skjerpe smittevern-tiltakene mer enn det som allerede har vært gjort. Nye tall som har kommet på bordet gjør at hun nå har snudd, melder den spanske avisen Ultima Hora.

Store røde knappen

Øya har nå 589 smittede per 100 000 innbyggere, det høyeste tallet siden pandemien brøt ut. Tallene har fått Armengol til å iverksette forberedende grep for å bremse den akselererende utviklingen:

– Ekspertene studerer og evaluerer mulige tiltak, sa hun på et møte i den norske feriefavoritten Alcúdia torsdag. Her gjorde hun det klart at regjeringen kan komme til å trykke på den store røde knappen, men at det er for tidlig å si hvilke tiltak som kommer.

Det er spesielt situasjonen i hovedstaden Palma som bekymrer, og som det er snakk om å isolere. Likevel er smitteomfanget stort på alle de baleariske øyene, som også omfatter de populære feriemålene Ibiza og Menorca:

Var best i klassen

Bare i løpet av de siste 24 timene har det vært meldt inn 958 nye tilfeller av covid-19 smittede, og det i en befolkning på knapt en million mennesker. Til sammenligning hadde Norge, med våre fem millioner, 787 smittede i samme tidsrom.

Allerede i dag er det en rekke tiltak som er iverksatt for å bremse smitte-økningen på hele øya. Bl.a. er det portforbud fra klokken 22 og stenging av barer og restauranter klokken 18.

De to ferieøy-favorittene Mallorca og Kanariøyene fremsto lenge som best i klassen i Spania, men har nå blitt innhentet av den nye smittebølgen. Også på Kanariøyene har smitteomfanget økt de senere ukene, spesielt på Tenerife der harde tiltak som portforbud har vært satt i verk.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles