Tvungen korona-test – skal hindre at folk sniker seg unna

Fra i dag skal alle som kommer fra utlandet teste seg for covid-19 på norske flyplasser. Innfelt ass helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Avinor/Finn Oluf Nyquist

Fra i dag av det er obligatorisk korona-test for alle som ankommer Norge fra utlandet. Nå har helsemyndighetene oppbemannet grensestasjonene for å hindre at det skal bli lange køer og kaos når den nye innreiseregelen blir iverksatt.

Den nye bestemmelsen vil få betydning for avviklingen av passasjerstrømmen på spesielt Oslo Lufthavn, som håndterer de aller fleste utenlandsruter til Norge som fremdeles er i drift.

Helsedirektoratet har også tatt grep for å hindre at reisende skal kunne snike seg unna plikten til å ta testen.

– Alle flyplasser med utenlandstrafikk arbeider med å øke kapasiteten for å møte den økte pågangen som vil følge av den nye forskriften om obligatorisk testing, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til flysmart24.

Kan bli køer

Han sier at mange tiltak for å øke kapasitet allerede er gjort forkant, men at kommunene også vil jobbe hardt de nærmeste dagene for å øke kapasiteten ytterligere.

På Oslo Lufthavn har det i mange måneder nå vært et frivillig tilbud om å la seg covid-19 teste for de som kommer fra utlandet.

Fra i dag av er ikke dette en frivillig sak lenger, men absolutt alle som kommer fra utlandet skal ta en tvungen – og gratis – korona-test. Det skjer samme dag som forbudet mot flyvinger til og fra Storbritannia opphører.

Dermed ligger det an til at det kan bli lange køer for de som ankommer flyplassen.

Kan ikke lure seg unna

I dag lørdag er det i overkant av 10 000 reisende ut og inn av Gardermoen. I morgen blir det enda mer folksomt. Da skal over 20 000 passasjerer håndteres.

Her vil Helsedirektoratet sikre seg at folk ikke sniker seg unna plikten til å ta en slik test etter hjemkomst:

– De som ankommer uten å teste seg ved grensepasseringen har ansvar for å ta kontakt med kommunen på oppholdsstedet innen 24 timer for å kunne bli testet, sier Nakstad.

Alle som ankommer skal ha fylt ut et registreringsskjema med personlige opplysninger. Så langt kapasiteten rekker, skal reisende ta testen på flyplassen.

Dersom det blir lange køer, åpner reglene for at folk an ta testen innen 24 timer etter at de har kommet hjem.

Truer med bøter

Nakstad opplyser at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utviklet en elektronisk løsning for registrering som settes i verk fra 2. januar klokken 16.00.

– De som kommer før dette må levere opplysningene om innreiseregistrering på papir. Det utfylte skjemaet samles inn ved grensepassering. Helsedirektoratet vil så legge inn opplysningene slik at hver kommune kan slå opp opplysning om personene som er meldt til de respektive kommunene, sier Nakstad.

De som ikke følger opp denne plikten, risikerer at det blir politisak av deres opptreden og at de blir bøtelagt.

Regn med ventetid

– I helgen forventer vi en del trafikk, spesielt på ankomst. Med de reglene som gjelder for de som reiser inn i landet fra 2. januar 2021 må passasjerene forvente at det kan bli ventetid i ankomstområdene på Oslo lufthavn, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nora Hoberg Prestaasen til flysmart24.

Prestaasen sier at Avinor for sin del jobber tett med grensepolitiet, helsemyndighetene og Ullensaker kommune for å legge til rette for best mulig flyt og logistikk knyttet til de de nye reglene som innføres.

– Vi bidrar også med videreformidling av helsemyndighetenes informasjon i terminalen og i våre digitale kanaler, sier hun.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles