Krever fersk korona-test også for transitt-passasjerer

Reisende via Schiphol-flyplassen i Amsterdam må fra i dag av vise negativ covid-19 test også som transitt-passasjerer. Foto: KLM

For nordmenn som skal reise ut i Europa i en situasjon der direktetilbudet fra Oslo Lufthavn har blitt stadig dårligere, har KLM og Lufthansa vært de mest aktuelle alternativene. Disse selskapene opererer over store deler av Europa via sine knutepunkter i Nederland og Tyskland.

Fra i dag, tirsdag 29. desember, har et av disse alternativene blitt mer komplisert for oss nordmenn. Dermed avviker praksisen nå fra den som tidligere er omtalt her i flysmart24.

Nye regler på kort varsel

KLM, som har aktuelle avganger via sitt knutepunkt i Amsterdam, krever nå en negativ covid-19 test fra sine passasjerer også når de skal reise i transitt via Schiphol-flyplassen, ifølge nettstedet Loyalty Lobby. Testen skal ikke være eldre enn 72 timer.

Kravet vil gjelde uansett, om det endelige reisemålet krever slik test eller ikke.

På kort varsel har selskapet innført bestemmelsen om en negativ PCR-test, etter at landets myndigheter nå har strammet inn på smittevern-tiltakene.

De nye tiltakene gjelder reisende fra alle land som er såkalte «høyrisiko-soner», og her er Norge intet unntak. Her er ingen fylker med lav smitte unntatt, Norge blir betraktet som ett område.

Intet krav i Tyskland

Dermed fremstår Tyskland som det eneste landet som ennå ikke krever negativ PCR-test ved gjennomreise på tysk flyplass. Denne ruten brukte redaktøren av avisen Dag & Natt, Bente Storsveen Åkervall, rett før jul.

Hun ble ikke avkrevd noen test-dokumentasjon da hun fløy til Las Palmas via Frankfurt:

– Det gikk over all forventning. Ingen problem på Gardermoen. Ingen bad om verken test eller id. Flyet til Frankfurt var helt fullt, forteller hun til flysmart24.no.

Må ha klarert

Det var ingen krav om å vise negativ test ved avgang fra Frankfurt, men først da de ankom Las Palmas ble de møtt av vakter som ville kontrollere at ankommende hadde negativ testresultat.

Det som også er viktig er at det fortsatt er krav fra spanske og en rekke andre lands myndigheter at man må ha fylt ut det som i Spania heter SPTH – Spain travel Health Form.

Det er en egenerklæring om identitet og oppholdet i Spania, som skal gjøre eventuell smittesporing enklere. Når dette skjemaet er sendt inn, får man en QR-kode som skal vises ved grensen før man slipper inn i landet.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles