Klar korona-bane for de som skal fly til Syden

De som reiser til landene langs Middelhav-kysten via Amsterdam, trenger ingen negativ korona-test når man kun er i transitt. Foto: Amsterdam Airport Schiphol

På sosiale medier verserer det ulike historier om hvilke korona-regler som gjelder for nordmenn som skal fly til landene langs Middelhavet med fly, og som er avhengig av å mellomlande på veien dit. Er det krav om å vise negativ korona-test for å bli med flyet?

For de som reiser til Spania, Hellas eller ande land via Amsterdam eller Frankfurt er svaret enkelt: Det trenger man ikke.

Flytilbudet til utlandet fra Oslo Lufthavn og andre flyplasser med utenlandstrafikk har blitt kraftig redusert som følge av sterkt fallende trafikk i høst.

Ingen slike krav

Derfor fremstår det tyske flyselskapet Lufthansa og nederlandske KLM som de to mest aktuelle alternativene for nordmenn som skal til Spania eller andre land langs Middelhav-kysten.

Verken Lufthansa eller KLM forlanger noen negativ covid-19 test for sine transittpassasjerer, slik det blir påstått i innlegg på sosiale medier.

Hos KLMs Norge-sjef Halvor Gløersen får flysmart24 bekreftet at transitt-reisende fra Norge som reiser rett videre, ikke trenger å vise noen PRC-test for å bli med flyet til endelig bestemmelsessted. De risikerer med andre ord ikke å bli stanset på reisen.

Som alt annet som er knyttet til korona-bestemmelser kan endringer skje på kort varsel. Dette er regler som gjelder denne uken. Sjekk derfor med flyselskapet om det har kommet endringer.

Krever test før ombordstigning

Heller ikke hos Lufthansa er negativ korona-test noe krav ved mellomlanding i Frankfurt eller München. Det bekrefter selskapets Norge-kontor overfor flysmart24.

Flere flyselskap har de senere dagene meldt at de heretter vi forlange at påstigende passasjerer må kunne presentere en antigen-test for å bli med direktefly til Spania. Det gjelder bl.a. Iberia Express, Vueling og EasyJet.

For å komme inn i Spania trengs imidlertid en PCR-test for alle som kommer fra såkalt høyrisikoområder – i Norge er det fylkene Oslo og Viken. De øvrige områdene er unntatt.

– Nei, kort og greit, sier pressesjef John Eckhoff i SAS på spørsmål om negativ test er et vilkår også for å kunne bli med SAS til spanske flyplasser.

Raskere test-resultat

Det som SAS derimot nå kan tilby er en raskere PCR-test.

Mange land, bla.. Spania, krever negativ test som ikke er eldre enn 72 timer. Dette har vist seg vanskelig å få til i praksis, siden norske klinikker ikke garanterer resultatet før etter 1 til 3 dager.

I samarbeid med den private legeklinikken Volvat kan selskapets reisende sikre seg en test der de får resultatet og attest innen 48 timer.

Fordi dette er et spesialavtale får kundene testen utført for en rabattert pris.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles