Tror Syden-reisene vil komme raskt tilbake

ommer, sol og varme - mange savner å kunne reise til Syden igjen. Nå tror TUI på en rask gjenoppbygging av markedet, her fra Puerto de Sollér på Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De norske charterselskapene håper nå på at Syden-trafikken vil komme i gang igjen til våren og sommeren. Den tyske reisegiganten TUI har sendt optimistiske meldinger til sine kunder og mener at markedet kan være tilbake til nivået før korona-krisen om mindre enn to år.

– Vi håper jo at det også vil gjelde for Norge. Utviklingen vi har sett de siste ukene gir oss grunn til å være optimistiske, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI i Norge til flysmart24.

Det er TUI-gruppens konsernsjef, Fritz Joussen, som har kommet med den optimistiske meldingen. Han mener at det vil skje en raskere gjenoppbygging av feriemarkedet etter korona-krisen enn det mange hadde trodd.

Tilbake for fullt

Han sier at TUI, som også er et av tre store charterselskapene i Norge, har lagt seg klar i startgropen for å være med på oppturen som han tror ikke er langt unna:

– Etterspørselen etter feriereiser er der. Forbrukere i alle aldersgrupper sier at reiser er en av de aktivitetene de savner mest i korona-året. 2021 blir et overgangsår for turisme, og i 2022 forventer vi å være tilbake på nivåene før korona, sier Joussen i en pressemelding.

Både hos TUI og konkurrenten Ving ser man at de seneste og positive vaksine-nyhetene har fått det til å røre litt på seg blant kundene – selv om det skjer fra et lavt nivå.

Det rører på seg

I begge selskapene legges det opp til å kunne skje en gjenopptakelse av Syden-reisene til våren og sommeren:

– For sommeren 2021 ser vi en positiv salgstrend der mai er måneden som skiller seg ut og setter startskuddet for når nordmenn vil reise igjen. Vi hadde en samlet salgsvekst i forrige uke på 27 prosent og nå er det spesielt neste vinter nordmenn sikrer seg, sier Nora Aspengren i TUI.

Hos Ving, den største av de tre aktørene i Norge, er optimismen også tilstede for at ferie-flyene igjen kan ta av mot Middelhavet når vi skiver mai måned.

Har vært avventende

Selskapet kan også melde om en viss bevegelse i en kundemasse som til nå har vært svært avventende på grunn av de høye smittetallene i de populære ferielandene langs Middelhavs-kysten:

– Når vi nå ser frem mot 2021, ser vi også et trendbrudd. Etterspørselen vil øke, og det er mye som tyder på at vi til sommeren vil se en kraftig reiseboom i kjølevannet av positive vaksinenyheter og økt optimisme blant nordmenn om å kunne reise igjen, sier den norske Ving-sjefen, Marie-Anne Zachrisson.

I vinter hadde selskapet håpet å få i gang en begrenset trafikk til Gran Canaria og Tenerife fra februar, men de første reisene er nå utsatt til mars.

Forsøk måtte stanses

Syden-markedet fra Norge har i praksis vært stanset siden korona-krisen brøt ut i midten av mars. TUI og Apollo gjennomførte i sommer en meget begrenset reiseaktivitet til de greske ferieøyene Kreta og Rhodos i et par-tre uker i sommer. De måtte stanset etter at smittetallene i Hellas etter hvert ble for høye. For øvrig har det vært full stans i ni måneder nå.

Konsernsjefen i TUI er imidlertid optimistisk og ligger klar i startgropen. Han mener folk har fått lyst på feriereiser igjen nå:

Om lag 50 prosent av reisene for mai neste år er allerede solgt for gruppen som helhet.

– TUI er klar for en rask gjenopptakelse av reiseaktivitetene så snart reise-begrensningene blir opphevet og destinasjonene åpnes igjen. Utsiktene til vaksinasjoner fra begynnelsen av året vil øke etterspørselen etter sommerferie betydelig i 2021. Vi er forberedt på en ny start etter krisen, sier Joussen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles