«Luksusfellen»-profil: – Reisegaven kan bli verdiløs

"Luksusfellen"-profilen Magne Gundersen ber folk tenke seg om før de kjøper gavekort på reise. Foto: Knut-Erik Mikalsen/Sparebank1

Korona-pandemien har så å si slått ut mye av norsk og internasjonal reiselivsnæring. Derfor advarer «Luksusfellen»-profil Magne Gundersen nå nordmenn mot å tenke på å gi reisegavekort i julegave i år.

Gavekort på fly, hotell eller hele reiseopplevelser pleier å være en populær gave å få til jul. Også for giveren, som ikke helt sjelden sikrer seg å være med på å bruke gaven.

Slik er det ikke i år, selv om mange aktører virkelig kunne trenge de inntektene gavekortsalg gir dem. Derfor er mange likevel er ute med tilbud om å kjøpe gavekort hos dem til jul.

Kan bli verdiløs

Mange Gundersen, til daglig forbrukerøkonom i Sparebak1-gruppen, advarer mot å falle for fristelsen:

– Gavekort på reise må være en av de mest risikable gavene det er mulig å gi til jul i år. Både flyselskaper, hotellkjeder og reiselivsoperatører sliter nå, og i verste fall kan de gå konkurs før reisen, opplevelsen eller oppholdet er gjennomført. Da er gaven verdiløs, sier Gundersen til flysmart24.

Situasjonen i år er uvanlig, også for de viktige aktørene i reisenæringen som har blitt rammet knallhardt av reiserestriksjoner som en følge av pandemien.

Kjemper for livet

I Norge er Norwegian nede i knestående, mens SAS ser ut til å ha fått en restrukturering på plass. Mange hoteller har blitt tvunget til å lukke, mens pakkereisearrangører ikke har sendt av gårde kunder på mange måneder.

– Dessuten er koronasituasjonen fortsatt uoversiktlig, slik at reise ut av landet fortsatt er forbundet med fare for karantene og andre begrensninger. Da er ikke reisegave til eller i utlandet noe jeg jeg vil anbefale nå, sier Gundersen.

Dessuten mener han at gavekort kan være en veldig dårlig idé fordi mange glemmer at de har fått en slik gave:

En skikkelig felle

– En annen ting er at gavekort er et dårlig bytte, fra rene penger uten utløpsdato og som kan brukes til absolutt alt, til et gavekort med begrenset holdbarhet og bruksområde, sier han.

Ikke sjelden blir folk rådet til å kjøpe gavekort med kredittkort fordi man da kan få tilbake pengene hvis selskapet går konkurs og kjøpet ikke kan benyttes. Det er ikke uten problemer, mener han:

– Riktignok kan kredittkortselskapet tilbakeføre kjøpet om utsteder av gavekortet går konkurs, slik at gavekortet ikke kan brukes. Men da må den som har brukt kredittkortet selv følge med og kreve tilbakeføring. Mottaker av gavekortet har ingen rettigheter, sier Gundersen.

Folk må avgjøre selv

Hos Forbrukerrådet sier jurist Caroline Skarderud at rådet ikke vil ha noen anbefalinger når det gjelder reisegavekort som julegave:

– De generelle reiserådene er fremdeles at man skal reise minst mulig. Hvor lang tid det vil ta før situasjonen stabiliserer seg og blir mer forutsigbar, er fremdeles uklart. Folk må dermed selv vurdere om de tar sjansen på å kjøpe reiser, sier hun.

Hun mener at hvis man velger å kjøpe reiser nå, må man i så fall betale med kredittkort.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles