Smitten faller raskt – mer enn halvert på tre uker

Spania har jobbet hardt for å dempe smitte-omfanget. Det er landet nå i ferd med å få betaling for. Smitten er på rask vei ned. Foto: Webcam Fuengirola.com

Smittetrykket i mange av Europas land har vært på tydelig retur i noen uker nå. For enkelte land har smittenedgangen vært større enn hos andre. Hos nordmenns absolutte favorittferieland, Spania, er utviklingen særdeles positiv.

Fra å være en av Europas hardest rammede samfunn også i andre smittebølge i høst, har det vært tatt dramatiske grep for å slå ned smitten i den spanske befolkningen med nedstenginger og portforbud.

Resultatet er tydelig: I dagene som har gått siden torsdag den 19. november og frem til i går, tirsdag 8. desember, har smittenivået blitt mer enn halvert.

Hos norske reisearrangører følger man smittekurven så å si fra dag til dag, og ser at smittetallene i flere populære ferieland synker. Det – i tillegg til vaksinenyhetene – gir håp om at reiserestriksjonene kan oppheves igjen:

– Ja, nøkkelen tilbake til normalen for pakkereise-arrangørene er grønne land, enkle regler som folk skjønner, og gode avbestillingsregler. Dette i tillegg til at det også er viktig å få vaksinen på plass, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Sterkt fallende

I Spania har smittetallet sunket fra 534 smittede per 100 000 innbyggere den 19. november til 229 smittede per 100 000 i dag, onsdag 9. desember. Det viser de siste oppdaterte smittetall fra European Centre for Disease Prevention and Control. ECDC følger smitteutviklingen i alle Europa-landene fra dag til dag.

Dette er fortsatt skyhøyt over det nivået som det norske Folkehelseinstituttet har satt for å plassere landet som gult område, som går ved 25 smittede per 100 000 innbyggere.

Spanias kurs er imidlertid helt klart nedover. Å komme ned på FHIs nivå er også forutsetningen for å kunne få den norske regjeringen til å oppheve dagens reiseråd til landet, der man advarer mot alle reiser som ikke er nødvendig.

På full fart ned

For Spania er dempet smitte helt avgjørende for å få i gang igjen den livsviktige turistindustrien. Den har lidd kraftig under pandemien, og er viktig for landet. Den utgjør 12,5 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Et av våpnene spanjolene bruker for å dempe smitten, er å hindre importsmitte. Derfor må alle som kommer til Spania vise negativ korona-test ved grensen, før de får slippe inn i landet.

Også andre land er på full fart nedover. Frankrike, som også har gått hardhendt til verks på andre runde, har også fått resultater. Fra november til i dag har smittenivået falt fra 798 smittede til dagens 225, en svært imponerende utvikling.

Pubrunden rykker nærmere

For en av Spanias tøffeste konkurrenter på turistfronten, Hellas, er nedgangen også tydelig – fra 322 smittede per 100 000 innbyggere den 19. november til 221 nå.

Likevel har landet de siste dagene bestemt at alle som kommer til landet må i 10 dagers karantene, og skal ha fersk negativ korona-test. De som viser seg å være korona-positive, blir sendt tilbake dit de kommer fra.

For de som lengter etter å kunne ta seg en pubrunde i London igjen, er det også lysning i sikte.

Storbritannia hadde et smittenivå på 505 smittede per 100 000 innbyggere i november, nå i desember er dette tallet sunket til 315 smittede. Her er verdens først vaksine-prosjekt nå satt i gang.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles