Nytt test-tilbud på Gardermoen hjelper ikke ved krise

Det nye testsenteret på Oslo Lufthavn er plasser på avgangsnivå, bak innsejekkingsskrankene. Foto: Avinor

Til nå har Oslo Lufthavn hatt et tilbud om korona-testing for alle reisende som kommer inn i Norge. Nå er det snart mulig å få testet seg for covid-19 også når man reiser ut av landet. Flyselskapene mener tilbudet likevel ikke gjelder i krise-situasjoner.

Stadig flere flyselskap og reisemål krever at nordmenn som skal inn i landet, må kunne fremvise en negativ covid-19 test, og den skal ikke være eldre enn 72 timer når man møter opp på grensen. Land som Dubai og Hellas har slik krav, og det foreløpig seneste landet er Spania. Også dit er trafikken fra Norge normalt stor.

I motsetning til smittetestingen ved ankomst, er det nye tilbudet et kommersielt foretak. Det betyr at den reisende må betale for testen av egen lomme.

Eneste som er godtatt

Det er legeklinikken Dr. Dropin som utfører testjobben, og det vil koste tett opp mot tusenlappen. Det dreier seg om en såkalt PCR-test som tas i munn og nese, og som er den eneste testen mange ferieland og flyselskap aksepterer som dokumentasjon for at den reisende er smittefri. Svaret gis i løpet av 1 – 3 dager.

Hos flyselskapene har det lenge vært et ønske om å få et smittetest-tilbud også på avgang, blant dem fra Norge-sjefen for Dubai-baserte Emirates, Terje Grue. Han er også leder for Board of Airline Representatives in Norway (Barin), som representerer alle utenlandske flyselskap i Norge.

Han er glad for tilbudet, men ser allerede nå at tilbudet ikke hjelper de som møter opp uten godkjent test på flyplassen og som risikerer å bli avvist ved innsjekking hos flyselskapet:

Redder ikke

– Et slikt testsenter er et viktig tiltak for å gjøre testing lett tilgjengelig for reisende, men den valgte løsningen vil ikke redde reisende som kommer til lufthavnen uten, eller med feil, for gammel eller mangelfull dokumentasjon på test, sier Grue til flysmart24.

Han sier at utfordringen nå blir tiden det tar å analysere PCR-testene. Disse må til et laboratorium for analyse.

– I og med at testsenteret ligger på flyplassen ville det optimale vært om man hadde valgt en aktør som kunne tilby svar raskere ved gjennom egen analyse. Dette har man lykkes med på København lufthavn Kastrup hvor svaret kommer i løpet av 45 minutter, sier Grue.

Ikke et alternativ

Med en løsning som i Danmark kunne folk ha kommet til sine bestemmelsessteder med en helt fersk test.

Den nye hurtigtestingen, som i disse dager blir presentert som et gjennombrudd for raskere testing i Norge, er helle ikke noe alternativ.

– Det vil heller ikke være en tilstrekkelig løsning, fordi denne typen test ikke anses som god nok av de fleste land hvor det stilles krav om test. Det skal være en test med PCR-kvalitet, sier Grue.

På flyplassen er direktøren for terminaldrift, Ragnhild Vasset Hjerpsted, likevel fornøyd:

Kan komme på flere flyplasser

– Vi er glade for at Dr. Dropin ønsker å etablere seg her på Oslo lufthavn, og vi er spente på responsen fra våre reisende, sier hun og legger til at hun håper og tror at dette er et tilbud som de reisende ønsker å benytte seg av.

Hos Avinor sier kategorisjef for retail i Avinor, Elif Nordal, at dette er et tilbud som også kan komme på flere flyplasser.

Det nye testsenteret er plassert i innsjekkingsområdet på avgang på Oslo Lufthavn, rett bak innsjekkingsskrankene. Firmaet har hatt en begrenset drift denne uken, men regner med å være fullt operative fra og med mandag 7. desember.

Prisen for testen er fra 595 til 995, også inkludert en såkalt fit-to-fly attest.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles