Europas mest korona-sikre flyselskaper utpekt

Austrian Airlines har normalt ruter til Norge, og er blant de beste i klassen med hensyn til smitte-sikkerhet. Foto: Austrian Airlines

Flyselskapene i Europa har iverksatt kraftige tiltak for å sikre sine passasjerer mot å bli utsatt for korona-smitte om bord. Nå har det dukket opp en egen rangering av hvilke selskap som har de beste smittevern-tiltakene.

Det er overvåkingsselskapet Safe Travel Barometer som står bak vurderingen av i alt 250 ulike selskap over hele verden. Det er den tyske flygiganten Lufthansa som scorer høyest blant de såkalte nettverksselskapene i Europa.

Det er en rekke forhold hos selskapene som har dannet grunnlaget for vurderingen, bl.a. hyppighet av desinfisering av kabin og renhold på toaletter, kroppsscreening, utdeling og bruk av munnbind og krav om egenerklæring om helse. I alt er det snakk om å sjekke 26 helse- og sikkerhets-parametere som evaluerer sikkerhetsprotokoller, reisendes bekvemmelighet og service i tillegg.

Dette er de beste

Det er mulig å oppnå en score på 5 på barometeret, og Lufthansa oppnår 4,2. De som havner i gruppen blant de aller beste har over 4 poeng, og de øvrige selskapene i denne gruppen er:

Iberia (Spania) 4.1 poeng, Virgin Atlantic (Storbritannia) 4.1 poeng samt tre selskap som alle scorer 4 poeng: Air France (Frankrike), TAP Air Portugal (Portugal) og Austrian Airlines (Østerrike).

De øvrige på listen over de 10 beste er tre som alle får 3.9 poeng: British Airways (Storbritannia), KLM og Ukrain International Airlines. På 10. plass ligger Aeroflot (Russland).

SAS scorer 3.7 poeng , og får trekk bl.a. fordi selskapet krever at passasjerene selv må sørge for ansiktsmaske før de får gå om bord.

De beste lavprisselskapene

Blant lavprisselskapene er tre på 4.0 poeng: EasyJet (Storbritannia), Eurowings (Tyskland) og Ryanair (Irland.) Vueling (Spania) er på 3.8 og to på 3.7: Iberia Express (Spania) og French Bee (Frankrike). Transavia (Nederland) får 3.5 mens de tre siste på topp 10 alle har 3.4 poeng: Air Baltic (Latvia), Binter Canarias (Spania) og Blue Air (Romania).

Og hvilken karakter får Norwegian? Selskapet scorer 2.5.

Sjefen for selskapet bak vurderingen, Virendra Jain i Safe Travel Barometer, skriver i forbindelse med offentliggjøringen av den europeiske listen at han ikke er veldig fornøyd med hvordan selskapene håndterer covid-19 utfordirngene.

Bare ni av i alt 76 flyselkap fikk høyere score enn 4.0 poeng, og det er nest dårligste verdensdel etter USA, opplyser han.

Best i verden

I den globale konkurransen er det imidlertid ingen som danker ut det Dubai-baserte flyselskapet Emirates.

Flyselskapet har utdeling av gratis hygiene-kit, fysiske barrierer ved check-in og immigrasjonsskranker, personlig beskyttelsesutstyr og nye sikkerhetsprotokoller for besetningen og flyplass-ansatte som er i kontakt med reisende. I tillegg er rutinene for rengjøring av flyene skjerpet, inkludert høyere frekvens av rengjøring og desinfeksjon av toalettene om bord hvert 45 minutt når det er i luften.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles