Tror nordmenns reiselyst vil komme raskt tilbake

Slik vil det bli på strendene i Syden når vaksineringen har fått et stort nok omfang, tror reise-toppene. Foto: Ving

Mange nordmenn gir uttrykk for at de ikke kommer til å benytte første sjanse til å komme seg på feriereise til utlandet, selv etter at en vaksine mot covid-19 er tatt i bruk.

Likevel er folk som følger reiselivet tett ikke i tvil om at mye vil forandre seg raskere enn antatt, og at folk vil gjenoppta reiseaktiviteten så snart det oppfattes som smittesikkert å dra på ferietur igjen. Mange har spart opp penger som de vil bruke på å gjenoppta reisevirksomheten.

Flemming Lundberg Poulsen er redaktør for reisebransje-nettstedet FinalCall.travel. Han tror både passasjerer og flyselskaper står på spranget for å få i gang reisingen igjen:

Folk lengter

– Jeg tror vi vil få se en «ketchup-effekt» så snart vaksiner er mer utbredt og reiserestriksjoner og karantenekrav fjernes. Etter kanskje mer enn et år uten reiser, er jeg overbevist om at spesielt skandinavere lengter etter sol, varme og reiseopplevelser igjen, sier Poulsen.

Mange ledere og organisasjoner innen reisebransjen har gitt uttrykk for at det vil gå mange år før reise-aktiviteten er tilbake på det nivået den var før korona-krisen.

Det tviler han på:

– Jeg forventer at vi ganske hurtig ser en utvikling som minner om «det normale.» 2021 blir nok et år hvor noen stadig avventer situasjonen, men jeg tror at 2022 blir et mer normalt år.

Hurtig tilbake

– Fordi mange virksomheter ser en besparelse i virtuelle møter, men fritidsreiser tror jeg hurtig vil komme tilbake på normalt nivå, mens det kanskje tar litt lenger tid for forretningsreiser øker igjen. Men jeg er sikker på at etterspørselen nok skal komme til bake, også selv om det vil ta noe tid. Når verden åpner igjen, er jeg overbevist at vi ser en stor stigning i etterspørselen, sier Flemming Lundberg Poulsen.

Anette Malthun Koefoed, informasjonsdirektør i landets største reisebyrå Berg-Hansen, tror folk vil begynne å reise igjen så fort myndighetene slipper opp reiserestriksjonene:

Oppdemmet behov

– Det er et enormt oppdemmet reisebehov både privat og i jobbsammenhenger. Det eneste som er sikkert er at det er vanskelig å gi et klart svar på hvor veksten kommer sterkest. Før sommeren var signalene fra jobbreisekundene at de trodde det ville bli mindre reising fremover. Nå ser vi at dette har snudd – mange bedrifter opplever nå et enormt behov for å reise igjen, sier hun.

Mange prosjekter og oppgaver har blitt satt på vent – og mange har tatt tidlig juleferie. Derfor mener hun at behovet for å få i gang reiseaktiviteten innenfor norsk næringsliv er stort:

– Dette merkes også innenfor det vi kaller møter, konferanser og event. Mange har utsatt årets event eller utenlandstur til neste år og mange har booket opp for høsten. Her tror vi det vil bli trangt i døren fremover. Samtidig har vi stor tro på privatmarkedet og her kommer nok den største veksten såfremt prisene holdes på et fornuftig nivå og rutetilbudet er godt nok, sier Malthun Koefoed.

Pengene brenner i lommen

Også kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, tror mange nordmenn nå har sparepenger som brenner i lommen:

– Det er naturlig at fritidsreiser vil ta av først da det er ett stort oppdemmet behov for å reise og mange har spart opp penger under pandemien. Business vil ta lengre tid og mange firmaer vil prøve å spare penger på å begrense utgifter til reiser og det vil bli flere online møter enn før pandemien startet opp, tror Berge.

Ikke politisk korrekt

Tor W. Andreassen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han tror det blir mindre av kjappe jobbreiser for å delta i korte møter:

– Jeg har tro på at ferie, fritidsmarkedet vil komme tilbake raskt. Forretningsreise-markedet tror jeg for alltid har fått en knekk på grunn av videokonferanse-løsninger som nå er adoptert. Å dra til en annen by eller land for et to timers møte er ikke politisk korrekt, ikke bare av grønne grunner. Kostnads- og tidseffektivitet vil veie tungt. For hoteller og flyselskaper vil en reduksjon i det minst prisfølsomme segmentet merkes – også for drosje og restaurantmarkedet, tror Andreassen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles