Max-flyet i drift igjen – stor skepsis blant reisende

Selv om Boeing 737 Max-flyet er godkjent for bruk, er det betydelig skepsis blant mange mot å bruke flyet. Foto: Boeing

Den ulykkesrammede flytypen Boeing 737 Max er tilbake igjen i USAs flytilbud etter å ha vært satt på bakken av sikkerhetshensyn i 20 måneder. Fortsatt er det stor skepsis blant reisende mot å bruke flytypen, som Norwegian har 18 stykker av.

Brasilianske Gol Airlines ble det aller første selskapet som tok i bruk Max-flyet igjen. Det skjedde den 10. desember.

Denne uken hadde American Airlines sin første flyvning med den omstridte flytypen. Det var på en tur fra Miami til New York, tur/retur. Etter denne flyvingen er det meningen at selskapet skal fase inn Max-flyet på flere ruter.

Vil ikke fly

En undersøkelse som nyhetsbyrået Reuters har gjort, forteller imidlertid at det fortsatt er stor skepsis i befolkningen mot å sette seg om bord i et Max-fly.

57 prosent av de spurte sa da at de er skeptisk mot å fly Max, mens 37 prosent sa at de ville vente med å fly det inntil det har gått et halvt år.

346 mennesker omkom i to ulykker med flytypen, noe som førte til et verdensomspennende flyforbud som ble iverksatt i mars 2019. Ulykkene skjedde i Indonesia og Etiopia, og begge flyene styrtet like etter avgang.

Norwegian på lengre ruter

Det amerikanske luftfartstilsynet FAA (Federal Aviaton Administrastration) har gitt klarsignal for kommersiell bruk av flytypen etter en omfattende endringer. Derfor kan American Airlines nå ta i bruk flytypen.

Den europeiske sikkerhets-organisasjonen EASA (European Union Aviation Safety Agency) har formelt ikke gitt et slikt klarsignal. Dette er Norwegian avhengig av for å ta i bruk sine fly av typen. Konsernet har tidligere sagt at de regner med å bruke flyet igjen fra i vår.

Inntil det ble innført totalt flyforbud for flytypen, brukte Norwegian dem på de litt lengre rutene – eksempelvis mellom Oslo og Dubai, og Oslo og Kanariøyene. Dessuten ble flytypen brukt på den mislykkede satsingen mellom mindre flyplasser i Europa og USA, bl.a. fra Bergen til New York.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles