Advarer nordmenn: Sommerferien i år blir ikke normal

Slik drømmer mange nordmenn at de kan tilbringe sommerferien i år. Det advarer forsikringsgigant mot å tro for mye på. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange nordmenn kjøper nå feriereiser til sommeren i håp om at de siste vaksinenyhetene skal gjøre det mulig å reise til utlandet på sommerferie i år. Nå rykker landets forsikringsselskaper ut med en kraftig advarsel mot å handle for tidlig.

Mange flyselskaper forsøker å få i gang reisingen igjen ved å lokke med meget lave priser for Europa-reiser også i det som normalt er høysesong – juni, juli og august.

Norwegian har i gang en kampanje som har fått god respons:

– Vi er fornøyde med nyttårssalget så langt. Det er spesielt Spania som utmerker seg med destinasjoner som Alicante, Malaga og Las Palmas. At vaksineringen er i full sving er gode nyheter både for luftfarten og de som gleder seg til å reise, sier pressesjef i Norwegian, Tonje Næss, til flysmart24.

Mange kjøper reiser

Også SAS lokker med «fantastiske priser» helt frem til november, i likhet med bl.a. pakkereise-selskapene som pøser på med sommer-tilbud for tiden.

Så sent som denne uken kunne flysmart24 også fortelle om konsernsjefen i feriegiganten TUI som gikk ut ut med melding om at det går mot en noenlunde normal feriesommer i år. Vaksinenyhetene gjorde at bestillingene etter charterreiser rant inn, kunne han fortelle.

Det skjer mens så å si hele Europa fremdeles er farget blodrødt på smittekartet, og Utenriksdepartementets reiseråd er uendret: Det advares sterkt mot enhver reise til utlandet.

Ingen endringer i reglene

Nå rykker forsikringsselskaper ut og ber reiselystne tenke seg om før de lar seg friste til å slå til på tilbudene som uavlatelig renner inn i folks epostbokser og i nettreklame.

Kommunikasjonssjef Andreas Bibow Handeland sier at det foreløpig er liten grunn til å tro at årets sommer blir normal.

– Det er foreløpig liten grunn til å tro at årets sommer blir normal. Norske myndigheter har heller ikke varslet endringer i vurderingene rundt reiseråd. Det er lov å drømme, men det å bite på fristende tilbudspriser nå kan føre til at man sitter igjen med regningen for en reise man aldri får benyttet seg av, sier Handeland.

Skikkelig baksmell

For kunder som i dag gambler på at landet de skal reise til vil få sin smittestatus endret frem til sommeren, kan få seg en skikkelig baksmell. Det er også kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige/Gouda klar på:

– Folk bør tenke seg veldig godt om før de kjøper reiser nå, og uansett ikke kjøpe reiser som er dyrere enn at de har råd til å tapene pengene. Jeg ser at mange selskap tilbyr gode avbestillingsordninger. Det er bra men ingen absolutt sikkerhet, sier Rysstad til flysmart24.

Han gjør det klart at bransjestandarden er slik at hvis man kjøper en reise til et land eller område som nå er rødt på dagens smittekart får man ikke avbestilling dekket av selskapet, selv om fargen skulle endre seg senere.

Har endret kravene

Handeland i Europeiske synes det er bra at mange reiseselskap nå tilbyr romslige avbestillings-regler, men ber folk sjekke betingelsene nøye:

– Det er viktig å sette seg inn i vilkårene. En avbestilling må gjerne skje så mye som 60 dager før avreise, og det tilkommer ofte et gebyr, sier han. 

Det er Folkehelseinstituttets krav til smitteomfang som avgjør om et land skal ha rød eller gul farge på smittekartet. Rød farge betyr advarsel.

I dag er reglene slik at et land utenfor Norden må ha et smitteomfang på under 25 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, for å kunne endre status fra rød til gul. Disse kravene var tidligere 20 smittede, men har blitt endret.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles