Innfører portforbud i nordmenns vinter-favoritt

Fra søndag innføres det portforbud på nordmenns populære ferieøy Gran Canaria. Det skal gjelde i minst to uker. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smitteutviklingen på Kanariøyene fører nå til at de lokale myndighetene innfører portforbud på Gran Canaria, og forlenger de strenge smittetiltakene på naboøya Tenerife.

– Dette er de strengeste smitte-tiltakene på Gran Canaria siden april, sier nordmannen Bård Ove Myhr til flysmart24.

Han har bodd i Arguineguín på sørsiden av øya i flere år, i det området som regnes som nordmenns favorittområde.

Øygruppen har lenge vært betraktet som blant de minst smittebelastede i hele Spania, og har derfor unngått de hardeste tiltakene som fastlandet har måttet gjennom de senere ukene.

Smittealarmen har gått

Nye og alarmerende smittetall har imidlertid fått lokalmyndighetene til å innføre portforbud ikke bare på Gran Canaria, men også Lanzarote – hvor det også bor mange nordmenn – samt på La Gomera.

På Gran Canaria økte omfanget fra rundt 50 smittede per 100 000 innbyggere til det dobbelte i forbindelse med jul og nyttår.

Myhr regner med at de tiltakene som nå settes i verk kan komme til å føre til at også vårsesongen for øyas turistindustri vil gå i vasken. Fra før av har den absolutte høysesongen, fra november, blitt ødelagt av reiserestriksjoner i de største markedene som Storbritannia og Tyskland.

– Jeg tror man kan glemme turistsesongen før i alle fall påske. For nordmenn så blir det neppe noen sesong før til høsten, tidligst. Det kan være at det går greit å reise i sommer, men det er tradisjonelt ingen sesong for nordmenn. Så da blir det til høsten da, sier Myhr.

Flere tiltak

Portforbudet skal gjelde fra klokken 23 til klokken 06. Restauranter og kafeer må stenge klokken 23. I tillegg til portforbudet strammes det inn på flere sosiale aktiviteter. Dette vil vare i fjorten dager.

Blant dem er at det ikke er anledning å sitte mer enn fire personer rundt et bord på alle utsteder. Reglene om bruk av munnbind forlenges, i tillegg til en rekke begrensinger i idrettslig og sosial aktivitet.

– Vi hadde jo totalt portforbud i mars/april, men etter det har vi vært ganske forunt å slippe unna. Det har vært portforbud i jula, men fra midnatt og en halvtime senere juleaften og nyttårsaften, forteller Myhr som også oppdaterer nordmenn med informasjon om smitte-situasjonen via Facebook-siden «Vi som trives på Gran Canaria.»

Verst, men ikke lenger

Gran Canarias naboøy Tenerife har lenge vært den øya som har slitt med de verste smitte- og dødstallene av alle øyene. Nå har det endret seg en del, og Gran Canaria har også fått smittetall som har fått myndighetene til å gripe inn.

Tenerife har hatt de strengeste tiltakene, på såkalt nivå 3. Det forlenges, og betyr portforbud fra klokken 22 til 06. Også her gjelder regelen om maksimalt fire personer rundt bordet hvis man ikke bor sammen, og den regelen gjelder også i de private hjem.

Utesteder må her stenge klokken 22.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles