Charter-gigant tror det blir en normal Syden-sommer

Sjefen for en av reise-gigantene i Europa tror Syden-sommeren i år vil bli bortimot normal. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Pakkereise-bransjen ligger så å si med brukket rygg etter det som har vært en tilnærmet reise-stopp siden mars. Nå øyner imidlertid reisegiganten TUI håp om en rask gjenvinning av Syden-markedet.

I et intervju med den tyske avisen Rheinishe Post i helgen sier administrerende direktør Fritz Joussen at han regner med en tilnærmet normal Syden-sommer i år.

Det er vaksine-fremskrittene som han mener vil gjøre reise-restriksjoner overflødige, folk kan reise mer som de vil.

Norge-topp avventende

Hos Ving i Norge, som er den største pakkereisearrangøren her i landet, er optimismen ikke like stor som det TUI-sjefen gir uttrykk for:

– Det kommer å være mye mer fokus på sikkerhet under alle deler av reisen. Jeg forventer ikke at vi kommer å se samme høye chartervolumer ut fra Norge i sommer som de siste årene, sier Ving-sjefen i Norge, Marie-Anne Zachrisson til flysmart24.

Hun sier at hun likevel er sikker på at markedet vil komme tilbake til normalen etter hvert:

– Det tar nok litt lenger tid – kanskje ikke kun om noen få måneder, sier hun. Det vil bety at norsk charterarrangører igjen kan sende folk på feriereiser, noe som i praksis har vært umulig siden krisen slo inn over Norge og Europa i mars.

Signalene er gode

Ving-sjefen mener det er grunn til å ha forventninger for året, og at det er at nordmenn snart kan reise utenlands trygt igjen. Hun mener de mer langsiktige signaler fra statsminister Erna Solberg (H) er gode.

Selv om hun søndag kveld ba folk avstå fra reiser de første fjorten dagene, har hun også sagt at hun tror folk kan regne med at det blir mulig å feriere utenlands til sommeren.

– Dessuten har vi gjort det enkelt og trygt å bestille ferie med Ving, så vi håper at mange velger å planere og bestille sine ferieuker nå. Det virker som om mange drømmer om ferie i sol og  varme nå, det har vært spennende å følge salget dag for dag i romjulen, sier Zachrisson.

Flere vil til utlandet

I en undersøkelse som Virke la frem mandag, går det frem at om myndighetene ikke fraråder reiser til utlandet, er det sannsynlig at nesten halvparten av de spurte skal på sommerferie i utlandet i 2021. 

Av de som planlegger høstferie svarer også halvparten at de vil tilbringe den i utlandet om myndighetene ikke fraråder dette. Det er seks prosentpoeng høyere enn i fjor.

– Det er positivt at flere ønsker å reise denne høsten. Etter et usikkert 2020 har vi tro på at flere enn før vil velge trygge reisealternativer. Mye tyder på at flere vil gå for charterreiser og andre pakkereiser når de skal bestille utenlandsturen i år, fordi disse reisene har det sterkeste forbrukervernet, sier leder av Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, i en pressemelding.

Vil kjøpe bedre hotell

TUI, som også har sin norske avdeling med samme navn, legger opp til å tilby 80 prosent av en normalt sommersesong dette året.

Joussen sier at forsommer-salget har vært godt, og rundt halvparten av reisene til de populære ferielandene langs kysten av Middelhavet allerede er solgt.

TUI-sjefen tror også på et annet trekk ved årets sommer, og det er at folk kommer til å kjøpe seg opp til en høyere standard.

Det vi bli vanligere å feriere på 4- og 5-stjerners hoteller, tror han. Han sier at dette skyldes at mange nå sitter med gavekort etter tidligere avlyste reiser, og som de nå ønsker å løse inn.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles