«Alle holder pusten og venter på oppgangen»

Det vil ta mange måneder før flytrafikken tar seg opp igjen, varsler en ny analayse. Foto: Bardur Mikladal/CPH

Nye analyser om utviklingen av flytrafikken gir ikke grunn til jubel – for flyselskapene. For kundene, derimot, er det riktig mange billige flyreiser tilgjengelig.

En fersk rapport som det globale og britisk-baserte analyseselskapet OAG publiserte mandag forteller at det neppe kan ventes noen oppgang i etterspørselen før i andre halvår av 2021.

– Nå holder flyselskapene pusten og venter på at det skal skje, skriver analytiker John Grant.

Han skriver at det kom et lite blaff i salget i forbindelse med jul og nyttår, men at denne dunster bort når den tradisjonelle lavsesongen for flyselskapene starter i januar.

I et par måneder er etterspørselen på det laveste med så å si null fritidsreiser. Noen oppgang å snakke om blir det ikke før etter sommeren.

Selv om flyselskapene pøser på med billige billetter, mener Grant at det ser ut som om publikum ikke biter på. Reisehindringene er for mange ennå.

En sjekk flysmart24 har gjort mandag ettermiddag viser at det ligger ute billetter fra Oslo til London (Ryanair) for en hundrelapp selv i juni, og til spanske feriemål som Alicante, Malaga og Barcelona til 499 kroner med Norwegian.

Alle venter på at covid-19 vaksineringen skal bli så omfattende at landene etter hvert begynner å fjerne sine reiseadvarsler.

Av de 20 landene med høyest planlagt trafikk inn i 2021, befinner Kina seg på en førsteplass. Det foran USA og India. På 10. plass følger Tyrkia, mens Spania (11), Frankrike (15), Storbritannia (16) og Italia (19) også befinner seg på listen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles