Turist-krise i norsk feriefavoritt – håper på sommeren

Slik håper markedsfører Juan Fernando Suárez Diaz (t.h.) at Gran Canaria skal fremstå igjen snart. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Krisen for turistindustrien på noen av Europas mest populære ferieøyer har utviklet seg fra vondt til verre de siste ukene. Der nye korona-bølgen har effektivt fjernet det meste av etterspørselen etter opphold i sol og varme.

– Situasjonen er ganske ustabil, sier markedsfører for Gran Canaria i de nordiske og baltiske land, Juan Fernando Suárez Diaz, til flysmart24.

For nordmenns absolutte feriefavoritt – Kanariøyene – kunne denne vinteren har blitt et vendepunkt etter noen magre måneder siden mars i fjor. Under normale omstendigheter skulle det nå ha kokt av nordmenn og andre europeere på øyene.

Slik har det ikke blitt. Avisen Canarian Weekly skriver at de nærmeste ukene kommer til å bli de verste i historien når det gjelder svikt i turist-besøkene.

Har stanset turer

– Fra og med neste uke er turistprognosene praktisk talt null, og verre enn november som var skrekkelig, skriver avisen. Den tror den innværende vintersesongen – den aller viktigste på Atlanterhavsøyene – vil bli elendig.

De to totalt dominerende markedene, Storbritannia og Tyskland, har stanset sine turer til øyene. Også andre land har innstilt alle besøk.

Suárez Diaz sier at industrien er innstilt på at det ikke vil komme noen rask løsning på Kanariøyene:

Store forksjeller

– Situasjonen er ustabil, og håpet til turistnæringen på Kanariøyene og Gran Canaria er basert på å kunne gjenopprette normale turist-strømmer fra sommeren 21, sier Suárez Diaz.

Han sier at det er store forskjeller på smittenivået mellom de ulike øyene, slik det også er ulike regler i Norden for å kunne reise til øyene:

– For eksempel opererer Sverige flyvinger til Gran Canaria, og det ser ut til at sikkerhetsreglene fungerer. I løpet av julehøytiden var det dager med 5 flyavganger fra Arlanda til Las Palmas, sier Suárez Diaz.

Håper på vaksinen

Han tror et sikrere anslag for turistbesøkene på Kanariøyene vil komme etter hvert som vaksine-omfanget øker.

– Da vil de mest troverdige tallene begynne å dukke opp. Da kan vi også se hvordan vaksinen virklig slår ut, både i Norge og på Gran Canaria, sier han.

Ifølge avisen skal flere hoteller ha blitt stengt som følge av at turistene har uteblitt. Bl.a. skal hotellkjeden RIU ha stengt sju av 11 hoteller, og de andre hotellkjedene skal også planlegge det samme.

Utsetter norsk åpning

Den største norske pakkereisearrangøren, Ving, har allerede utsatt mulig oppstart fra Norge til Gran Canaria og Tenerife mang ganger i høst og vinter.

Nå er første mulige flyvning satt til den 31. mars til Gran Canaria. Da er det meste av den normale vintersesongen over. Utenriksdepartementet har forlenget reiserådet som advarer mot alle utenlandsreiser til 1. mars.

Samtidig har departementet advart nordmenn mot at reiserestriksjonene også kommer til å omfatte påsken, og har bedt folk om ikke å satse på at turer de planlegger i denne høytiden kan la seg gjennomføre.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles