To norske blant de 10 beste flyplassene i Nord-Europa

Kåret til den beste flyplassen i Nord-Europa, Vaanta-flyplassen i Helsinfors. Foto: Finavia

Det anerkjente britiske analysebyrået Skytrax har nå utropt de 10 beste flyplassene i Nord-Europa for 2021. Blant de som har havnet på denne listen er to norske.

Byrået fortar en årlig kåring av de beste flyplassene i verden, og operer med en regionale klasser når det både de beste lufthavnene og de beste flyselskapene.

En av disse er klassen for de beste flyplassene i Nord-Europa, som i inneværende års konkurranse ble vunnet av Helsinki Airport, den finske hovedstadsflyplassen, som er en mye brukt flyplass for nordmenn på vei til og fra Asia.

Kåret av de reisende

Blant de 10 beste finner vi Oslo Lufthavn på en 3. plass, og Trondheim lufthavn Værnes på en 9. plass.

Kåringene er basert på stemmer fra det reisende publikum, der man i hver klasse har måttet peke på en vinner for å delta. Skytrax har innhentet reisendes vurderingene i tiden fra august 2020 til juli 2021.

Den finske vinneren og flyplassen i Helsingfors er for øvrig i gang med en utvidelse som skal være ferdig med første byggetrinn 1. desember. Dette skal gjøre flyplassen enda bedre og mer effektiv for de reisende.

Knutepunkt

Flyplasseierne, Finavia, er veldig klare om hvorfor utbyggingen av flyplassens terminal 2 skjer:

– Målet med investeringsprogrammet er å styrke Helsingfors lufthavns posisjon som et knutepunkt for flytrafikken mellom Europa og Asia, heter det i presentasjonen.

Nettopp denne posisjonen gjør at flyplassen er mye brukt for nordmenn som skal reise til og fra Asia, ikke minst de mange som jevnlig reiser til og fra Thailand.

Landets nasjonale flyselskap, Finnair, har gjennom lang tid satset på et godt rutenett østover.

Utvidelsen skal være ferdig i 2023.

De beste

Dette er hele rekken med 10 på topp i Nord-Europa:

Helsinki Airport, Kastrup Lufthavn ved København, Oslo Lufthavn, Stockholm Lufthavn Arlanda, Keflavik Airport på Island, Billund Lufthavn, Göteborg Lufthavn, Malmø Lufthavn, Trondheim lufthavn Værnes og Bromma Lufthavn utenfor Stockholm.

Sktrax har også laget en tilsvarende liste for Sør-Europa, og her er det også mange sentrale lufthavner som har fått rangering blant de 10 beste.

Tegnet av norsk arkitekt

Helt på topp troner den nye flyplassen i Istanbul.

For oss nordmenn er det et poeng at flyplassen er tegnet av en norsk arkitekt – Gudmund Stokke som er partner og daglig leder i arkitektselskapet Nordic Office of Architecture.

Så følger Madrid Barajas Airport, Roma Fiumicino Airport, Barcelona El-Prat, Athen International Airport, Lisboa Airport, Milano Malpensa Airport, Malta Airport, Porto Airport og Nice Airport.