Europas feriefavoritt vil dempe turistflommen

Tett i tett med turister på stranden i Puerto de Sollér på Mallorca. Nå kan det bli færre besøkende i fremtiden. Foto: Knut-Erik Mikalsen

På flere av de mest populære turistmålene i Sør-Europa har det oppstått diskusjoner om feriestedenes fremtid, ikke minst på bakgrunn av de endringene som vil komme etter pandemien. Den blusser nå opp på Mallorca, den mest populære ferieøya i Middelhavet.

Der sier den politiske ledelsen nå rett ut at tiden da grunnlaget for turismen var «å bli besøkt av millioner av turister» ikke er bærekraftig i fremtiden.

De baleariske øyene, som bl.a. Mallorca, Ibiza og Menorca er en del av, mener man i fremtiden må bli mindre avhengig av store turistmasser.

Færre turister, like store inntekter

Dette er innholdet i det balearenes turistminister, Iago Negueruela, har sagt til radiokanalen IB3, og som blir videreformidlet av avisen Ultima Hora.

Hans budskap til den offentlige radiokanalen var tydelig:

Øyene må endre sin reiselivsmodell, og den må baseres på at det er færre turister som skal sørge for å holde de fremtidige inntektene oppe.

Det skal skje ved at hver turist betaler mer for oppholdet gjennom en oppgradering av turistfasilitene, og at de besøkende også inspireres til å øke sitt forbruk under selve ferietiden.

Økende motstand

Mallorca har blitt knallhardt rammet av turistkrisen under korona-pandemien. Fjoråret var en ren katastrofe, årets sommer har væt betraktelig bedre.

Det skjer imidlertid endringer i folks holdning til det økende turisttrykket mot øyene i normale tider.

Som flysmart24 tidligere har skrevet, var det også før pandemien en økende motstand i befolkningen på Mallorca mot den akselererende turistinvasjonen.

Den var da blitt så dominerende at kritikerne mente at den skapte sosiale ulikheter, ikke minst på boligmarkedet der huseiere heller leide ut husvære til godt betalende turister via Airbnb enn til øyas egne innbyggere.

Rammer de unge

Spesielt har dette rammet øyas unge mennesker, og gjort at en større andel av befolkningen har blitt kritisk til det som skjer. I tillegg pekes den negative miljøeffekten av turismen.

Selv om årets sommersesong har vært bedre enn katastrofe-sesongen i fjor, jobber turistaktørene på Mallorca nå for å forlenge årets sesong til ut i november.

Dette skjer bl.a. fordi øyas hardeste konkurrenter om sommerturistene, de greske øyer og turiststeder i Tyrkia, allerede har gjort det samme.

Også norsk krise

Derfor har hotelleierne på Mallorca bestemt seg for å gå ut med gode priser på tampen av sesongen for å trekke til seg flere besøkende.

De fire største kjedene operer med rabatter på opptil 50 prosent av normal pris, og man henvender seg spesielt til privatreisende som bestiller reiser på egen hånd.

Svikten i etterspørselen har vært klar også fra Norge. Reiserestriksjoner og økt smitterykk på øyene gjennom store deler av sommeren, førte til at alle charterselskapene har strøket Mallorca av programmet i sommer.