Bråk på Mallorca – nå truer aksjoner mot turistene

Slik ble turistene møtt på flyplassen i Palma i fjor. Protestene mot masseturismen var tydelig. Foto: Arran

De som vil stanse masseturismen på Mallorca har ikke lagt ned våpnene sine. Selv om øya akkurat nå er inne i en av sine verste turistkriser med korona-problemer, mye fyll og stengte restauranter, lover aksjonistene at dette ikke skal stanse dem. De varsler mer kamp mot turismen.

Myndighetene har de siste par dagene vært tvunget til å stenge et stort antall restauranter på øya etter helgens fyllekaos. Unge britiske og tyske ungdom inntok partystedene Magaluf og Playa de Palma med utagerende festing der de fleste ga blaffen i korona, avstandskrav eller munnbind.

Dit pepper’n gror

At Mallorca som følge av dette er sendt ut i en alvorlig krise kan imidlertid være bare en forsmak:

Det kan også komme mye aksjoner mot turistene og turismen, fra grupper som ønsker turistene dit pepper’n gror.

Aksjonene, som unge venstreradikale grupper står bak, har vakt sterke reaksjoner både blant turister og fastboende. Likevel har undersøkelser vist at motstanden mot masseturismen har fått betydelig støtte i øyas egen befolkning de senere årene. Overturismen har hatt sin pris bl.a. i form av boligmangel og miljøødeleggelser.

For bare noen dager siden ble en gruppe på 12 medlemmer av organisasjonen Arran tiltalt og risikerer fra to til fire års fengsel, etter aksjoner tilbake i 2017.

Gikk til angrep

Da gikk de til angrep på intetanende turister i Palma med røyk og bengallys, og bannere der de hevdet at «masseturismen dreper Mallorca.»

Gruppen har også gjennomført andre aksjoner, bl.a. på flyplassen i Palma der tilreisende turister ble møtt med bannerne om at de dreper øya. De har også angrepet turistbusser og gjennomført aksjoner blant badende turister på strendene.

Gruppen forsvarer seg med at de bare benytter seg av ytringsfriheten, og har sterkt motsatt seg tiltalen som nå er reist mot dem etter aksjonen på havna på Palma for tre år siden.

Vil ikke ha kontakt

Flysmart24 har forsøkt å få gruppen svar fra gruppen om deres strategi videre nå som øya ligger med brukket rygg som følge av korona-krisen, men har aldri fått svar på våre henvendelser. På Facebooksiden, derimot, meddeler de seg tydelig og gjør det klart at» kampen forsetter.»

Den aktuelle bakgrunnen er den nylige tiltalen etter en aksjon for tre år siden. Nå skriver gruppen, uten å nevne korona-pandemien, at Mallorca ikke kan leve med den overturismen som de mener har preget øya de senere tiårene.

Arran mener aksjonen i havnen likevel hadde sin betydning:

– Nå trenger vi mer enn noen gang en endring av økonomisk modell på Mallorca. Vi vil ikke være avhengig av turisme for å leve et verdig liv på Mallorca. Kampen fortsetter!, skriver gruppen.

Har fått debatt

Den sier at aksjonene har ført til at teamet masseturisme, og at dette har ført en offentlig debatt om temaet. Arran mener at dette nå diskuteres åpent, i motsetning til før.

Gruppen sier at aksjonene skal fortsette, men sier ingenting om hvilken form den vil få. Den har ikke bare rettet sin misnøye fysisk mot turistene, men har også gått til angrep på og ødelagt leiebiler i Palma. Dette har skjedd om natten, og mens de som har forvoldt skadene har vært maskert. Arran ser utbredelsen av leiebil som en del av miljø-ødeleggelsene på øya, og dermed legitime mål for deres protest.

LES OGSÅ: – Munnbind er nå en del av det daglige antrekket
LES OGSÅ: Greske feriehotell stengt for de som ikke bor der
LES OGSÅ: Misfornøyd med servicen, laget oppstyr på SAS-flyet
LES OGSÅ: Reisetopp: – Flyselskapene har skutt seg selv i foten

Lik flysmart24.no på Facebook

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles