«Det har rett og slett blitt vanskeligere å reise»

Reiseaktiviteten har ikke tatt av ennå. En av landets reisetopper mener at det fremdeles oppfattes som vanskelig å finne ut av reglene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn med reiselyst ser ut til å engste seg over reisereglene her i landet og i noen av de populære ferielandene i Sør-Europa. Mange forskyver derfor reisene sine nå, fra september til senere i høst og vinteren.

Det at regjeringen nå ikke lenger er så klar på at vi skal gjenoppta et normalt liv i september, har trolig fått mange til å drøye sine reiseplaner.

Reisetopp Terje Berge mener at mange opplever at det fortsatt er vanskelig å orientere seg i stadig skiftende regler, og at dette gjør at reiseøkningen lar vente på seg.

Nøler og venter

Berge er kommersiell direktør for landets største søkeportal, Finn Reise. En fersk undersøkelse fra selskapet, som flysmart24 har fått tilgang til, viser en helt tydelig tendens:

Inntil nå har alle tall vist at det ville komme en klar reisevekst og at den ville inntre i september måned.

Nå har denne forskjøvet seg, og først i oktober og utover i vintermånedene er det nå flere bestillinger til utlandet enn til opphold her i landet.

– Vi kan trygt si at nordmenn nøler med utenlandsferien, det viser den usikkerheten i markedet vi ser nå, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Smitten påvirker

Det er oversikten over hotellbestillinger som forteller om utsatte utenlandsreiser. Denne har tidligere vist seg å gi en temmelig nøyaktig pekepinn på nordmenns reiser ut av landet.

Nå viser det seg at andelen bestillinger av hotell i utlandet dominerer først i oktober, før dette er det bestilte hotellopphold i Norge.

Fra oktober og utover at bildet helt annerledes, da dominerer utenlandsbestillinger og øker for hver måned frem til våren. Selv om det ikke er store volumer det er snakk om, er tendensen likevel tydelig.

Har blitt vanskeligere

Berge mener at det, i tillegg til en usikker smittesituasjon både her hjemme og på mange av reisemålene, også er andre forhold som gjør at vi ennå ikke nærmer oss en normal utenlandsaktivitet på reisefronten:

– Det har rett og slett blitt vanskeligere å reise, og spesielt hvis man skal ha med barn blir det fort komplisert og mye å huske på. I tillegg koster det ofte ekstra med siste liten tester som kreves på enkelte reisemål, sier Berge.

Voksne, som er fullvaksinert, kan reise stort sett som normalt uten å tenke på karanteneregler – verken på reisemål i Europa eller ved hjemkomst.

Fastholder spesielle fordeler

Da er reglene annerledes for barna. Siden de ikke er vaksinert, gjelder egne regler for dem.

Berge sier at et tegn på at reiseaktiviteten forskyves til senere på høsten og vinteren, kan sees på de betingelsene som pakkereiseselskapene stadig opererer med.

«Vi kan trygt si at nordmenn nøler»

Terje Berge. Foto: Finn.no

De har, for å få fart på bestillingene, innført rause av- og ombestillingsregler for å hindre at kundene skal tape penger dersom de blir nødt til å endre eller å oppgi reisen på grunn av smittesituasjonen.

Nå fortsetter denne fordelen med å avlyse eller endre inntil 60 dager før avreise:

– Charterbransjen har åpent kjøp for charterferie-bestilling helt til april neste år, sier Berge.