Nordmenn har reagert tydelig på den kraftig økende smittetrenden i ferielandene i Europa. Trenden med økt reisesalg, som vi så inntil nylig, har sviktet.
Folk avstår fra å bestille, og dropper eller utsetter sine reiser.
– Salget går tregere, dag for dag, når vi sammenligner med forrige uke. Det er nedgang over hele linjen. Til og med til populære Spania går det nå tregt, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.
Verre og verre
Han er ikke i tvil om at det er den økende smitteaktiviteten i de fleste land i Europa som ligger bak det forhold at reisesalget nå stagnerer.
– Smitten øker, det reagerer folk på, sier Berge.
Situasjonen blir bare verre og verre, og i enkelte land er andelen positive tester nå oppe i nesten en av fire.
Folkehelseinstituttet (FHI) leverte fredag underlagsdokumenter fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC. Flysmart24 har gjennomgått tallene, og det er langt mellom lyspunktene:
Milevis unna
Feriefavoritten Kroatia har nå et smittenivå på 1 393 smittede per 100 000 innbyggere, og en andel positive tester på svimlende 23 prosent. Det betyr at nesten en av fire tester positivt, ingen andre i Europa er i nærheten av dette.
FHIs grense for å unngå karantene når man kommer fra utlandet er maksimalt 75 smittede og 1 prosents postitiv andel. At Kroatia ligger milevis fra denne grenser er derfor åpenbar.
Situasjonen i et annet favorittreisemål, Hellas, er noe bedre men samtidig også alvorlig:
Her er smittenivået på 649 smittede, en dobling på bare to uker. Det positive her er at andelen positiv er lav, bare på 1 prosent.
På Kypros er nivået nå 268, opp fra 210 forrige uke, mens Portugal ligger på 122 smittede.
Rammer storfavoritten
Den i særklasse største reisefavoritten for nordmenn denne høsten og forvinteren er Spania.
Selv om smittetrykket er økende også i dette landet, er det fortsatt det eneste landet i Europa som er grønt på FHIs smittekart. Spania har også høy vaksinasjonsgrad.
Dette til tross reagerer nordmenn med å dempe reiseaktiviteten også til denne feriefavoritten.
Spania er nede på en smittegrad på bare 49 smittede per 100 000 innbyggere, og en andel positive tester på 2,3 prosent.
Smittetrykket øker mer på bl.a. Kanariøyene, og målte lørdag det høyeste smittenivået på 3 måneder.
Import-smitte
De siste to ukene har det generelle smittenivået økt til 59 per 100 000 innbyggere, ifølge de siste tallene fra FHI. Situasjonen endrer seg raskt, og søndag oppgir lokale myndigheter at tallet har økt og nådd 80 smittede.
Med en andel positive tester på 2,4 prosent ligger øyene an til å kunne bli røde om kort tid. Det betyr karantene for de som ikke har gyldig korona-sertifikat.
Det som bekymrer ekstra er at en god del av smitte-forekomstene på øyene er importsmitte. Det dreier seg altså om turister som kommer fra land med høyere smittetrykk enn på Kanariøyene, og så smitter andre etter ankomst.
De lokale helsemyndighetene på øyene oppga lørdag at 10 prosent av alle tilfellene er import-smitte fra Tyskland og Storbritannia.
Karantene fra Mallorca
Tyskland ligger på et smittenivå på 373 på FHIs smittekart, mens Storbritannia ligger på hele 752 smittede.
Smittetrykket er spesielt alvorlig for Gran Canaria og de andre kanariske øyene, fordi man nå har gått inn i den helt avgjørende delen av turistsesongen – vinterturismen – hvor ikke minst mange nordmenn kommer tilbake til øyene for første gang siden mars i fjor.
For Mallorca og de andre øyene er situasjonen enda verre.
Øyene er nå røde på det norske smittekartet. Det krever karantene ved hjemkomst til Norge, og smittenivået er nå oppe på 93 smittede per 100 000 innbyggere. Det er en økning på over 50 prosent på en uke.