Europas 10 mest punktlige flyselskap er kåret

Det spanske lavprisselskapet er ikke bare Europas mest punktlige. Det har den siste tiden også åpnet en rekke nye ruter, bl.a. fra Paris til Bergen. Foto: Vueling

Flyselskapene er i ferd med å komme ut av korona-stansen. Selv om folks reiseaktivitet ennå er mindre enn det var før pandemien brøt ut, er det fremdeles konkurranse selskapene mellom om å være best i klassen når det gjelder punktlighet.

Få andre følger selskapenes evne til å lande på rutetabellen tettere enn analysefirmaet Flighstats.com.

Nå har selskapet nettopp offentliggjort sin oktober-statistikk, og her finner vi Norwegian som et av de 10 beste selskapene i Europa. De europeiske selskapene kåres som best i verden med å holde rutetabellen nå.

Aller best er spanske Vueling.

Ned fra pallen

Når flyindustrien måler punktlighet er det som vanlig med en buffer på 15 minutter. Det betyr at denne statistikken måler ankomster som innenfor rutetid hvis flyet stanser ved gate mindre enn et kvarter etter rutetabellen. Denne måten å regne på er standard innen global luftfart.

Norwegian faller ned fra pallen i oktober. Selskapet havner på en 4. plass med en punktlighet på 91,39 prosent – bare så vidt bak å kunne ta tredjeplassen. Det ble et steg ned, siden Norwegian var helt i toppen i september.

Flightstats omtaler frehevervlikevel flyselskapets prestasjoner, og omtaler de som svært gode. Selv om det norske selskapet faller noe på rankingen denne måneden, oppviser det likevel en så høy grad av punktlighet at det ville misunne mange konkurrenter, mener Flighstats’ analytikere.

De tre i toppen

Til grunn for konklusjonen ligger måling av nær sagt alle 5 000 av selskapets flyvninger denne måneden, og av de flyene som landet forsinket var forsinkelsen i snitt 32 minutter.

For Norwegian kommer bak et trekløver der Europas aller mest punktlige selskap er spansk. Det gjelder lavprisselskapet Vueling, som hadde 93,3 av flyene sine i rute ved landing.

Selskapet flyr både på Oslo Lufthavn – til Barcelona – og Bergen Lufthavn. Der har det spanske selskapet nettopp åpnet en rute mellom Paris Orly-flyplassen og Flesland.

Verdens beste

Deretter følger russiske Aeroflot med 93,3 prosent punktlighet mens tredjeplassen går til østeriske Austrian Airlines. Dette selskapet står for oktober oppført med en punktlighet på 91,41 prosen, og smøg seg så vidt foran Norwegian.

Deretter følger polske LOT, spanske Iberia, latviske Air Baltic, tyske Eurowings, greske Aegean Airways og med britiske EasyJet på 10. plass.

SAS finnes ikke på listen.

Det gjør derimot russiske Aeroflot, som de de siste årene har oppvist en oppsiktsvekkende kvalitetsheving på flere områder.

Bare hvis vi måtte

Selskapet, som har slitt med dårlig rykte for sin sikkerhet og som utlendinger brukte bare hvis de var absolutt tvunget til det, henter inn den ene utmerkelsen etter den andre for sin kvalitet og service.

Nå kan selskapet også skryte av å være verdens mest punktlige.

Selskapet topper listen med en punktlighet på 93 prosent, foran sør-amerikanske LATAM med 89.8 prosent av flyene i rute mens amerikanske Delta Air Lines ligger på en tredjeplass med på 88.3 prosent punktlighet.