Korona-sertifikat et krav i flere ferie-favoritter

Nå er det nødvendig å vise frem korona-sertifikatet i flere land i Europa for bl.a. å slippe inn på restauranter. Foto: Shutterstock

Det høres nesten ut som en fjellvettregel, men er det nye reiserådet for de som skal ut i Europa: Uten et gyldig korona-sertifikat på reisen, kan det bli en kjip opplevelse.

I dag er innfører Danmark krav om korona-sertifikat på flere områder, bl.a. i utelivet. Norge kan komme til å følge etter senere i dag.

Det samme skjer i mange land. Stadig flere strammer nå inn på smitteverntiltakene, men forsøker å unngå å måtte stenge ned virksomheter.

Løsningen blir da å kreve at fastboende og turister som skal inn på restauranter, kafeer, barer og kjøpesenter må vise frem gyldig korona-sertifikat for å slippe inn.

Uvaksinerte blir henvist til å sitte ute, eller ikke komme inn i det hele tatt der det kun er innendørs tilbud.

Akkurat innført

Et av de landene som nå gjør kort prosess for de som ikke vil vaksinere seg, er grekerne:

– Hellas har akkurat gjeninnført kravet om koronasertifikat på restauranter og barer. Og det gjøres streng og likt for alle. Ellers er det krav til munnbind i alle forretninger, forteller den tidligere Aftenposten-journalisten Trond Bruce Hansen til flysmart24.

Han oppholder seg på Kreta.

Hellas sliter, i likhet med mange andre europeiske land, med å få mange nok til å vaksinere seg. Å kreve korona-sertifikat håper man skal øke vaksinasjonsgraden.

Strenge krav

Hellas er imidlertid langt fra alene om å ty til den kontrollmuligheten som korona-sertifikatet representerer.

Italia har også grepet til sertifikat-løsningen, også det for å unngå å måtte gå til like dramatiske nedstenginger som tidligere under pandemien.

Landet har svært strenge krav, og her må alle som skal ut på restaurant, kafé eller bar kunne vise frem gyldig sertifikat, elles slipper de ikke inn.

En rekke områder

I Frankrike har det lenge vært krav om korona-sertifikat på en rekke områder, og de som reiser til disse landene må regne med å møte krav om vaksinasjonsbevis.

Også i Tyskland forlanges det nå korona-sertifikat for å slippe inn på restauranter, og for å få overnatte på hoteller. Det samme skjer i Østerrike, men fra mandag av.

I flere land og populære feriemål er det også til vurdering å innføre krav om korona-sertifikat. Blant annet skjer dette i Kroatia, som flysmart24 har meldt om tidligere.

Kun for nattklubber

I Spania, der smitten øker fra et lavt nivå, har det ikke vært aktuelt med noen nasjonal innføring. I enkelte regioner – bl.a. i Katalonia og Balearene – må det fremvises for å komme inn på nattklubber.

Nå ser imidlertid landets helsemyndigheter på om det kan bli nødvendig å kreve sertifikatet for å slippe inn på restauranter, kafeer og museer.

Ifølge avisen El Pais vil smitte-utviklingen disse ukene være avgjørende for hva regjeringen endelig faller ned på.

Da katalanske myndigheter innførte dette i oktober, håpet man på at andelen unge mennesker ville vaksinere seg. Det har ikke skjedd.