Ber flyreisende regne med minst en time i test-køen

Kø for å ta den obligatoriske korona-testen på Oslo Lufthavn søndag. Ansatte anbefaler folk om å beregne seg minst én time før man kommer til testområdet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Kravet til at alle som ankommer Norge nå skal teste seg for covid-19, har skapt køer på de av landets flyplasser som har utenlandsruter. På Oslo Lufthavn anbefaler de som kontrollerer køene at folk beregner seg minst en time i kø for å komme inn i testområdet.

Krav ble innført natt til fredag. I løpet av helgen har nærmere 125 000 passasjerer reist gjennom Oslo Lufthavn, ifølge tall fra Avinor mandag morgen.

Hos Avinor har man i helgen opplevd at reisende har forholdt seg greit til det faktum at de må gjennom en test etter ankomst til Norge, og har ikke fått rapporter om at de nye reglene har skapt spesielle problemer.

Mange spørsmål

På sosiale medier blir reisende fra de store reisemålene, spesielt de mange som kommer fra Spania, daglig informert av andre reisende i gruppene om hvordan de har møtt det nye regelverket når de skal hjem til Norge.

De forteller om stort sett ordnede forhold, men en smule uorden og litt haltende organisering like etter at de nye reglene kom fra 1. desember.

Flysmart24 snakket med både ansatte og reisende som måtte gjennom testen søndag.

Minst en time

Ansatte i sikkerhetsselskapet Avarn på flyplassen kunne fortelle om køtid på mellom én og to timer, avhengig av tidspunkt på dagen med naturlige topper når trafikken er størst.

Deres anbefaling var å beregne seg minst en time i kø før man slipper inn i selve testområdet. Reisende fortalte om en ventetid på 20 minutter fra man tar testen, til man får en tekstmelding om at resultatet er klart og man kan forlate flyplassen.

Resultatet vil da avgjøre om man kan reise hjem uten å foreta seg noe, eller om man må i karantene. Ingen slipper unna testplikten, som også omfatter de som er fullvaksinert og som har gyldig korona-sertifikat.

De som ikke har anledning til å ta testen på flyplassen, kan droppe køen og ta testen senere:

Har gått greit

Det er nemlig en åpning for at de som ikke har anledning til å vente, eller når køene for å bli testet blir ekstra lange, kan ta testen når de kommer hjem. Den skal tas innen 24 timer etter ankomst. Det skal være en PCR-test.

Selve testområdet ligger i en del av flyplassens innsjekkingsområde, i den østlige delen av flyplassterminalen.

Pressevakt ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, kunne overfor flysmart24 mandag morgen fortelle at det ikke har blitt rapportert om spesielle problemer rundt den nye ordningen.

Reisende flest ser ut til å akseptere at testplikten er noe de må gjennom.

Får hurtigtest

– Det er mange som reiser, og jeg skal ikke si at det ikke har kommet en negativ kommentar fra noen, men det har ikke vært situasjoner som har vært av en slik karakter at vi har fått melding om dette fra sikkerhetsselskapet. Vi har bare en sterk oppfordring om å vise hensyn til hverandre og lytte til flyplass-personellet. De er der for å hjelpe de reisende, sier Andersen.

Andre igjen har opplevd å få utdelt en hurtigtester av Avarns vaktansatte på Gardermoen, tester som de blir bedt om å ta innen de foreskrevne timene etter ankomst.