Vil beholde tog-konkurransen om de flyreisende

I dag er det to togselskaper som konkurrerer om togreisende til og fra Oslo Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den nye Ap/Sp-regjeringen har varslet at den vil reversere konkurranse-utsettingen av flere togstrekninger her i landet. Statsråd Jon-Ivar Nygård (Ap) har gjort det klart at han vil at Vy skal tildeles så mange strekninger som mulig.

Mellom Oslo og Gardermoen har Flytoget en tøff konkurranse med Vy, og stadig flere har oppdaget at prisen hos Vy er det halve av Flytoget mens reisetiden er så å si den samme.

Så, henger da konkurransen mellom Vy og Flytoget om transport av passasjerer til og fra Oslo Lufthavn i en tynn tråd?

Supplerer hverandre

Nei, varer samferdselsminister Nygård:

– Det er en viss konkurranse mellom Vy og Flytoget for reisende til Oslo lufthavn. Først og fremst ser jeg det likevel slik at de to tilbudene supplerer hverandre og betjener ulike grupper reisende og ulike geografiske områder, sier Nygård til flysmart24.

I dag kjører Flytoget opptil seks ganger i timen til flyplassen fra 06 til 23, mens Vy kjører tre. Flytoget anser dette som et viktig konkurransefortrinn.

Reisetiden er imidlertid tilnærmet like lang, spesielt når togene går direkte og ikke stanser på Lillestrøm.

Berøres ikke

Slik vil det også bli med den nye regjeringen, forsikrer Nygård som sier at de to konkurrentene «går klar» av ønsket om færre aktører på norske jernbaneskinner:

– At to statlig eide togselskaper trafikkerer den samme strekningen berøres ikke av regjeringens punkt om å stanse videre konkurranseutsetting av togtrafikk. Det er viktig at aktørene har likeverdige vilkår der det er konkurranse. Det er derfor viktig at ansvarlige myndigheter også ser på dette. I et mer langsiktig perspektiv må vi se nærmere på hvordan man kan løse de kapasitetsproblemene vi har på Østlandet, og da er flyplasstrafikken noe vi må ta med i vurderingene, sier Nygård.

Nye Flytog-tilbud

Konkurransen har fått Flytoget til å utvikle nye produkter. I en stund nå har man kunnet sjekke inn på flyet på Flytoget.

De som reiser med Flytoget kan både sjekke inn og skrive ut bagasjelappene om bord.

Det betyr at man kan gå rett til bagasjeautomatene på flyplassen på reiser som ikke krever manuell innsjekking, og sparer dermed tid før flyturen.

Innretningen heter Flytag. Alt man behøver å gjøre er å sjekke inn digitalt, og skanne boardingkortet ditt maskinen og bagasjelapp kommer ut, akkurat som på innsjekkingsautomatene på flyplassene.