Faller på kvalitetsrangering – SAS fratatt en stjerne

SAS har måttet ta veien ned fra 5 til 4 stjerner på kåringen til APEX for 2022. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da SAS i 2020 var et av mange flyselskap som ble tildelt utmerkelsen 5 stjerner i den internasjonale prestisjekåringen, sto jubelen i taket i selskapets hovedkvarter. Nå er en av stjernene borte.

Det er selskapet APEX – The Airline Passenger Experience Assosiation- som står bak denne rangeringen, og som pukker ut de flyselskapene som den mener fortjener å kunne smykke seg med tittelen som 5 stjerners flyselskap.

Nå har 2022-listen nettopp kommet, og der fremstår ikke SAS lenger med fem, men med fire stjerner.

Flyttet SAS ned

APEX har flyttet SAS ned til kategorien 4 stjerner, og det i klassen for globale selskaper.

Her har SAS selskap av bl.a. TAP Portugal, British Airways og Air France.

Kåringen baserer seg først og fremst på tilbakemeldinger fra passasjerene, samt data fra reiseappen Triplt.

For 2022-kåpringen ble nesten en million flyvninger vurdert av passasjerer i over 600 ulike flyselskaper fra hele verden. De har forholdt seg til en egen skala hvor de har gitt sine vurderinger.

Godt sikret

Disse har så blitt en liste som får betegnelsen en offisiell liste fra APEX, og resultatene og rangeringen har igjen blitt kvalitetssikret og godkjent av et profesjonelt eksternt revisjonsselskap.

Mens SAS har mistet en stjerne og nå fremstår som et 4-stjerners flyselskap, har andre selskaper klart å beholde sin plassering i den ypperste klassen.

Det gjelder bl.a. det finske flyselskapet Finnair, russiske Aeroflot, tyske Lufthansa, sveitsiske Swiss, tyrkiske Turkish Airlines, britiske Virgin Atlantic og nederlandske KLM fra Europa.

Amerikanske storselskap

I USA har selskaper som American Airlines, Delta Air Lines og United Airlines klart å holde seg i kategorien 5-stjerners.

Ellers finner vi selskap som det Dubai-baserte Emirates i toppklassen, Qatar Airways, Singapore Airlines, Korean Air og Air Canada.

APEX-kåringen er en av de mindre kjente rangeringene av flyselskap. Den mest kjente er det Skytrax som står bak, og der er det bare 11 selskap som får 5 stjerner.