Flyselskapene får felles regel – innfører munnbind-krav

Fra i morgen av er det påbudt å bruke munnbind på alle Flyrs flyvninger, mens Norwegian innfører munnbindkrav fra i dag. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Både Norwegian og Flyr velger nå å følge SAS og innfører krav om at passasjerer og ansatte skal bruke munnbind på alle flyvninger, også innenriks i Norge og innen Skandinavia.

I motsetning til SAS gjelder dette kravet med umiddelbar virkning hos Norwegian, mens Flyr har valgt å vente til i morgen med å innføre påbudet. Også Widerøe innfører det samme kravet.

SAS på sin side har valgt å vente til mandag med krave på sine fly, slik flysmart24 kunne melde i går, torsdag.

Samme regel

– Kravet gjeninnføres etter at myndighetene både i Norge og Danmark de seneste dagene har gjeninnført krav eller anbefaling om bruk av munnbind i den offentlige transport, inkludert luftfart, heter det i en melding fra Norwegian fredag morgen.

Også Flyr følger opp med nye regler:

– Flyr innfører påbud om munnbind på alle flygninger fra i morgen, 4. desember. Vi anbefaler alle om å bruke munnbind på våre flygninger også i dag, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes til flysmart24.

Med den beslutningen har de tre store i skandinavisk luftfart, SAS, Flyr og Norwegian, ens regler på dette punktet.

Erstatning

Beslutningen betyr at det nye påbudet om å bruke munnbind på fly i Norge og innen Skandinavia, vil gjelde så lenge myndighetenes nye regler gjelder.

Det har vært munnbindkrav på fly i og til og fra Norge siden i mai 2020, og har vært en løsning som ble benyttet som erstatning for å blokkere seter om bord i flyene.

Før munnbindkravet måtte flyselskapene blokkere annet hvert sete om bord – i de fleste tilfeller midtsetet på en rekke på tre seter – for å dempe smittefaren om bord.

Flyselskapene var svært uenig i dette, og påpekte at dette førte til at bare deler av flyenes kapasitet kunne selges. Det ødela igjen økonomien for dem.

Noen bråk-saker

En løsning ble derfor å innføre munnbind-krav, og det gjelder både for de reisende og de ansatte om bord.

Regelen har vært slik at man kun kan ta av munnbindet når man spiser eller drikker.

Flyselskapene har overfor flysmart24 tidligere sagt at det har vært få episoder rundt dette påbudet.

Hos Luftfartstilsynet har man likevel registrert en del saker der det har blitt innrapportert episoder etter at reisende har nektet å bruke munnbind slik som reglene har krevd det.