UD med klare råd til de som skal reise til utlandet

Mange skal ut og reise, tross økt smittenivå i mange land. UD har klare råd. Foto: Avinor

Reisebyråer og forsikringsselskapet ringes ned i disse dager av nordmenn som skal på reise til utlandet den nærmeste tiden. Den nye virusvarianten har skapt frykt og stor usikkerhet hos mange

I Utenriksdepartementet har man gode råd til de som velger å reise, men advarer mot at mange land har innført nye og strengere smitteverntiltak som følge av omikron-varianten.

Dette gjelder både innen Europa og utenfor, bl.a. i USA. Mange flyselskaper har dessuten valgt å innstille eller kutte i tilbudet på enkelte ruter. Mange nordmenn kontakter nå forsikringsselskapene for å få råd om reisene sine, slik flysmart24 kunne fortelle i går.

Dette er viktig

Flere endringer har kommet på kort tid, og i UD mener man at det er å gjøre «hjemmeleksen» før man reiser:

– Skal du ut og reise bør du følge med på UDs reiseinformasjon og oppdateringer om koronapandemien. Du bør følge råd og informasjon fra lokale myndigheter i det landet du oppholder deg i. I tillegg bør du registrere deg på reiseregistrering.no, eller i appen Reiseklar, slik at UD kan nå deg med oppdateringer og informasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad i UD til flysmart24.

Hun viser til UDs reiseråd som fins på nettet og som en del av appen «Reiseklar»:

Reiseråd

– Vi anbefaler alle norske borgere som planlegger å reise utenlands å sette seg godt inn i UDs reiseråd og reiseinformasjon på regjeringen.no. Mange land har som følge av omikron-varianten innført strenge innreiserestriksjoner og smitteverntiltak, sier Simenstad.

Hun sier at UD flere ganger har advart mot utviklingen i smittesituasjonen i mange land:

– UD avviklet det globale reiserådet 1. oktober. Da informerte vi også om om at nye og bekymringsfulle virusvarianter ville være en faktor for å gjeninnføre reiseråd til land eller regioner. Derfor frarådes vi nå reiser til åtte land i sørlige Afrika. Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til den nye virusvarianten. Reiserådet vurderes fortløpende i samråd med helsemyndighetene, sier hun.

Selv ansvarlig

Hun minner også om at den som reiser selv har ansvaret for at man opptrer på en forsvarlig måte:

– Ja, den enkelte er ansvarlig for egen sikkerhet på reisen. Folk må sjekke innreisevilkår og status for pandemien der de skal. Sjekk også at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker, sier Simenstad.

Etter avviklingen av det globale reiserådet har UD nå innført reiseråd for enkeltland etter en helhetlig og grundig vurdering av flere forhold, hvor konsekvenser av pandemien kan være én faktor.

Reiserådene gjelder derfor for hvert enkelt land, og finnes både i «Reiseklar»-appen og på UDs landsider.

Stor usikkerhet

– Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til den nye virusvarianten og Utenriksdepartementet vil revidere landlisten dersom situasjonen tilsier det. Reiserådet vil vurderes fortløpende i samråd med helsemyndighetene.  

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Sør Afrika og Zimbabwe.