SAS påbyr igjen munnbind – Norwegian og Flyr avventer

Fra mandag blir bruk av munnbind påbudt på alle SAS-flyvinger, innenriks og utenriks. Foto: SAS

SAS snur. Etter at selskapet til nå har begrenset seg til å anbefale sine passasjerer å bruke munnbind, gjør selskapet det fra mandag av til et påbud. Hverken Norwegian eller Flyr følger etter.

Dermed ble tiden da munnbind-påbudet på innenriks og skandinaviske ruter var opphevet hos SAS, nokså kort.

Norwegian og Flyr melder torsdag ettermiddag at de ikke vil kreve munnbind, men nøyer seg med en anbefaling til reisende om å bruke det på også på innlandsruter og ruter i Skandinavia.

Må ha med

SAS har imidlertid gjort sitt valg, og gjeninnfører obligatorisk bruk av munnbind på alle innenlandsflyvninger og flyvninger mellom de skandinaviske landene fra mandag 6. desember, melder selskapet i en pressemelding.

Det betyr i praksis at det fra mandag av er munnbind-krav på hele SAS’ globale rutenett.

Det nye er at alle SAS-passasjerer blir bedt om å ta med og bruke medisinske munnbind også på flyreiser innenfor Skandinavia.

Når det gjelder alle andre flyvninger med SAS, har munnbind vært obligatorisk siden mai 2020.

Norwegian avventer

SAS fjernet kravet om obligatorisk bruk av munnbind på flyreiser innenfor Skandinavia i oktober som følge av åpningen av samfunnene og generelle anbefalinger fra myndigheter i Skandinavia.

Kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegian sier til flysmart24 at selskapet har tatt et annet standpunkt:

– Norwegian stiller seg bak myndighetenes anbefalinger, og oppfordringen om å benytte munnbind gjelder derfor også om bord på våre fly. Vi oppfordrer både passasjer og mannskap om å følge dette. Vi innfører ingen påbud nå, men vurderer situasjonen fortløpende. Også vi har munnbindpåbud på flyvninger utenfor Skandinavia, sier Skari.

Forebyggende

Hos Flyr har man den samme vurderingen som hos Norwegian, og stiller seg bak en anbefaling:

– Vi innfører ingen påbud nå, men vurderer situasjonen fortløpende. Flyr er som eneste flyselskap sertifisert etter Det Norske Veritas My CAREs sertifisering og har med det gode systemer for smittevern, sier Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør Flyr, til flysmart24.

Nå som skandinaviske myndigheter begynner å gjeninnføre anbefalinger om bruk av munnbind, mener SAS at selskapet vil gjeninnføre dette som et forebyggende tiltak.

SAS skriver at det kontinuerlig har fulgt anbefalingene fra EASA om obligatorisk bruk av ansiktsmasker på alle andre SAS-flyvninger, som opererer utenfor Norge, Danmark og Sverige.

Påbudt utenfor Skandinavia

Påbudet om bruk av munnbind har vært et kompromiss med smittevern-myndighetene helt siden pandemien brøt ut i mars i fjor.

I starten ble selskapene tvunget til å holde annethvert sete ledig, som et smitteverntiltak.

Da selskapene klaget på at dette ødela enhver mulighet for å kunne drive lønnsomt, ble løsningen med munnbind innført i stedet.

Derfor har bruk av munnbind vært påbudt utenfor Skandinavia, også i de ukene dette påbudet har vært fjernet på norsk innenriks og skandinaviske ruter.