Frykten sprer seg – turister avbestiller ferieopphold

Den nye virusvarianten har gjort at mange turister nå avbestiller sine turer til Kanariøyene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smittetrykket vokser over hele Europa, og for landene som er avhengige av turisme har problemene begynt å tåre seg opp: Økt smitte, ny virus-variant og gjeninnføring av reise-restriksjoner gjør at mange turister nå hopper av, og kansellerer sine reiser.

Det merker man ikke minst på Kanariøyene, et av de få reisemålene i Europa som kan by på stabil varme i vintermånedene. At frykten har begynt å spre seg blant mange turister som hadde kjøpt ferieopphold på de populære vinterferie-øyene, kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt:

Akkurat i det turismen var i ferd med å ta seg opp igjen etter etter krisen som delta-varianten har skapt det siste året, dukket den nye virus-varianten opp.

– Omikron-spredningen skaper frykt og usikkerhet, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske forsikring.

Skaper frykt og usikkerhet

Også blant norske turister har all usikkerhet rundt den nye varianten at folk med reiseplaner nå har blitt i tvil om hva de skal gjøre. Om de skal reise eller avbestille:

– Det er litt tidlig å si hvor mange som holder seg hjemme fra en planlagt reise grunnet omikron. Men det vi merker er at langt flere nå har blitt usikre og ønsker å sjekke hvilke muligheter de har. Fordi reiseforsikringen ikke dekker denne typen avbestillinger, før det eventuelt foreligger et reiseråd, får vi heller aldri noe klart svar på hvor mange som faktisk velger å ikke reise, sier Handeland til flysmart24.

Situasjonen for folk blir ikke bedre av at rådene fra myndighetene ifølge selskapet, spriker.

Mange er rådville

Mange nordmenn sitter klar med billetter for reiser som skal finne sted i ukene frem mot jul og nyttår. På grunn av den nye virus-varianten som brer seg hurtig over hele verden, har mange blitt usikre på hvordan de skal forholde seg til situasjonen.

– Vi ønsker å gi råd til kundene så godt vi kan. Men svaret på hvorvidt man skal reise eller holde seg hjemme er det Utenriksdepartementet som har. Det er deres reiseråd forsikringsdekningen støtter seg på. Reiseforsikringen gjelder som normalt i de fleste land og områder, så avbestilling grunnet sykdom før avreise gjelder også på vanlig måte. Dette krever dokumentasjon fra lege, sier Handeland.

Han sier at selskapet nå får høre at mange er forvirret fordi myndighetene ikke gir noe entydig råd med tanke på utenlandsreiser.

Holde seg hjemme

– Folkehelseinstituttet (FHI) uttaler på sin side at det kanskje er tryggest å holde seg hjemme fordi nye tiltak stadig innføres. Parallelt med dette blir det foreløpig ikke innført nye reiseråd fra UD. Det gjør ikke ting enkelt for de reisende, sier Handeland.

Hos Finn Reise sier kommersiell direktør Terje Berge at man ennå ikke har oversikten over andelen avbestillinger, men at det var få kanselleringer i november.

– Antall nye bestillinger faller mye, men jeg tror at de som har bestilt tur faktisk også beholder bookingen, sier Berge til flysmart24.

På Kanariøyene kan avisen Canarian Weekly fortelle om at mange britiske turister – den klart største gruppen turister sammen med tyskerne – nå kansellerer sine reiser i stort omfang.

Smitten øker, må i karantene

Det skal skyldes både den økende smitten på øyene, men også at det har blitt innført nye og strengere karantene-bestemmelser for de som kommer hjem fra ferie på Atlanterhavsøyene.

Ikke bare skal de teste seg etter hjemkomst. Spanske myndigheter har dessuten bestemt at det kun er fullvaksinerte briter som slipper inn på øyene.

– Situasjonen har begynt å bli grå igjen, sier presidenten for turistorganisasjonen FHT, José María Mañaricua, til avisen. De har opplevd to gode turistmåneder. Nå har det blitt verre.

Rødfarget hos FHI

Dette skjer samtidig som smittetallene på de spanske ferieøyene viser en kraftig økning, etter at øyene lenge har vært et av de områdene i Europa med aller laveste smittetrykk. Nå endrer det seg.

Nivået for de siste to ukene var ifølge øyenes helsemyndigheters statistikk onsdag kommet opp i 185 smittede per 100 000 innbyggere. Det er ifølge FHIs statistikk en økning på over 200 prosent på bare tre uker.

Dette gjør at Kanariøyene nå er farget rødt på FHIs smittekart, og ensbetydende med karanteneplikt for nordmenn som kommer hjem fra øygruppen og som ikke er fullvaksinerte.

De som har korona-sertifikat slipper dette.