Fullvaksinerte turister risikerer omikron-karantene

Også fullvaksinerte turister risikerer nå å havne i 10 dagers karantene i Spania - bare på mistanke om at de kan ha vært nær en person med omikron-smitte. Foto: Shutterstock

Listen over land i Europa med lite smitte er ikke lang. Det fins ikke lenger et eneste land som er grønt eller oransje på smittekartet til Folkehelseinstituttet. Nå gjør omikron-varianten situasjonen enda verre.

Det har fått nordmenns feriefavoritt i Sør-Europa, Spania, til akutt handling og til å stramme inn karantenebestemmelsene.

Da hjelper det også lite om man er aldri så mye fullvaksinert. Turister risikerer likevel å bli holdt tilbake og satt i karantene mens de oppholder seg i landet. Det kan igjen få betydning for alle de som planlegger retur til hjemlandet før jul.

Skal lite til

Det skal heretter svært lite til før man risikerer å havne i isolasjon på et hotell eller leilighet i Spania i stedet for å nyte førjulsdager i Norge.

Innstrammingen i Spania skjer som er reaksjon på den nyoppdagede omikron-varianten av covid-19 viruset:

Bare på mistanke kan de som oppholder seg i landet nå bli pålagt 10 dagers karantene. Det skjer hvis en person kan tenkes å ha vært i nærkontakt med en omikron-smittet person.

Til nå har spanske myndigheter unntatt fullvaksinerte fra karanteneplikten. Nå gjør landet det slutt med spesialbehandling av de som har to eller tre vaksinedoser.

Eneste trøst

Beslutningen, som Helsedepartementet står bak, gjør det ifølge den spanske avisen El Pais klart at det ikke vil ha noen betydning om de som blir mistenkt for å ha vært nærkontakt til en smittet og blir forlangt isolert, er fullvaksinert eller ikke.

Regelen er ti dager, uten unntak. I likhet med resten av Europa er Spania redd for at den nye varianten skal få fotfeste i landet.

For nordmenn som havner i denne situasjonen er det da en trøst at de i alle fall får kompensert de ekstra lange ferieoppholdet økonomisk, men bare hvis de har sørget for å ha reiseforsikringen i orden.

Tar tid

– Dersom man blir satt i myndighetspålagt smittekarantene eller isolasjon i utlandet har vi valgt å dekke dette. Det er viktig å presisere at dette ikke gjelder innreisekarantene eller den man kan få ved hjemreise, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske til flysmart24.

Foreløpig har det vært oppdaget relativt få tilfeller av den nye og mer smittsomme varianten i Spania, med bare et par tilfeller i Madrid og et fåtall andre mistenkte tilfeller i Katalonia.

Det generelle smittetrykket i Spania er imidlertid fortsatt stigende. Landet tilhører de områder med aller minst smitte per innbygger.

Rødt over alt

For de som planlegger en utenlandstur nå og trosser smittefaren, er det få land som befinner seg i kategorien av de som har lite smitte.

Spania har i dag 199 smittede per 100 000 innbyggere. Landet ligger lav på Europa-listen, men med kraftig stigning. Det betyr at alle som ikke er fullvaksinerte må gjennomgå karantene når de kommer tilbake til Norge.

Et land som Italia har 216 smittede, men nyter godt av en vaksinasjonsgrad på 77 prosent av befolknibgen.

Hellas er mye verre stilt med 856 smittede. Landet, som i starten av pandemien ble fremholdt som et foregangsland i smittetiltak, er i dag blant de som har det høyeste smittenivået.