Billettsalget i fritt fall – flyekspert frykter omikron

Den nye virus-varianten har lagt demper på nordmenns reiselyst. For flyselskapene er de neste månedene usikre. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Salget av flybilletter og feriereiser faller nok en gang kraftig i Norge. På landets største uavhengige søkemotor, Finn Reise, er tallene ned for tredje uke på rad. Selv ikke vinterens store reiseslager klarer å holde seg oppe på salgs-statistikken.

At den nye virusvarianten omikron har dukket opp og skapt ny usikkerhet for de reisende, har gjort at nye billett-bestillinger uteblir.

Den danske flyanalytikeren Jacob Pedersen i Sydbank frykter konsekvensene virus-varianten og mener den har potensiale til å kunne føre til forverret flykrise.

Faller og faller

Hos Finn Reise er salget av flybilletter kraftig svekket, og har vært det i flere uker nå. Siste uke var en ny nedtur i så måte, da falt salget med ytterligere 24 prosent etter en svikt på hele 30 prosent uken før.

– Vi har lagt bak oss tre sammenhengende dårlige uker der fallet i billettsalget med fly har vært betydelig. Også andre deler av reiselivet er rammet. Salget av pakkereiser til Syden har så å si stanset helt opp. Selv en bestselger som Gran Canaria klarer ikke å få folk til å bestille tur nå. De som har bestilt reiser som planlagt, det er få avbestillinger. Men nye bestillinger uteblir, sier Terje Berge til flysmart24.

Han er kommersiell direktør i Finn Reise.

Avgjørende måneder

Flyselskapene legger i disse dager frem trafikktall- og analyser som forteller om en høyst usikker situasjon fremover.

Norwegian har redusert sitt rutetilbud i vinter fordi de venter lavere etterspørsel. SAS har lagt seg på en mer optimistisk linje og har økt tilbudet noe.

De ferske november-tallene forteller at passasjertallet hos SAS nå stagnerer etter flere måneder med vekst.

Stor usikkerhet

Den nye konsernsjefen, nederlenderen Anko van der Werff, vedgår at de nærmeste månedene er usikre:

– Med de nye versjonene av covid-19-viruset som sprer seg over hele verden, er fremtiden fortsatt usikker. Når vi går inn i vintersesongen, må vi fortsette å være fleksible med tanke på kapasiteten vår, sier van der Werff.

Kan gi nedstenginger

Den danske analytikeren Jacob Pedersen skriver i en rapport at den nye virusvarianten kan komme til å bety nok en iskald og bekmørk vinter for flyselskapene, med kunder som vegrer seg fra å reise på grunn av smittefaren og reiserestriksjoner.

Pedersen skriver i sin analyse at mer kunnskap om smittefare og sykdomsbelastning vil være avgjørende for hvordan folk vil reagere:

– Vi vet ennå ikke om omikron-varianten er resistent mot eksisterende vaksiner. Hvis den skulle vise seg å være resistent og motstandsdyktig, vil det antagelig resultere i flere omfattende nedstengninger. Det vil avspore trafikkgjenopprettingen som var i gang, mener Pedersen.

Dårligere belegg

I forhold til Norwegian har SAS et dårligere belegg, altså hvor stor andel av de tilbudte setene som har blitt kjøpt. Mens Norwegian hadde en fyllingsgrad på 76 prosent, nådde SAS så vidt over 60 prosent.

«Nye bestillinger av flybilletter uteblir»

Terje Berge. Foto: Finn.no

SAS har imidlertid flere passasjerer, 1,3 millioner mot Norwegians snaue 1 million.

Pedersen håper at omikron-viruset ikke er resistent:

– SAS og de andre flyselskapene kan håpe at de eksisterende vaksinene også beskytter mot omikron-varianten effektivt. I så fall vil trolig gjenoppbyggingen av trafikken fortsette, mener han.