Mener det bør bli slutt med munnbind-påbud på fly

Sjefene i amerikanske flyselskap, som her på Southwest Airlines, vil ha slutt på munnbindpåbudet. Foto: Southwest Airlines

Påbudet om å bruke munnbind på fly har vært årsak til mye fysisk bråk om bord på flyene, og til mye misnøye fra reisende som synes beskyttelsen er en plage. Nå ser det ut til at påbudet kan gå mot slutten, i alle fall i USA.

Amerikanske selskaper har til nå kjørt en hard linje og støttet det føderale påbudet som Joe Biden innførte etter at han ble president i USA.

Påbudet var ment å være tidsbegrenset til 18. januar neste år. Nå mener flyselskaps-sjefene at nok får være nok, og mener at reisende bør slippe fra denne datoen. En opphevelse i USA kan påvirke reglene også i Europa.

Kan stoppe nå

Sjefene for både United Airlines, Delta Air Lines, American Airlines og Southwest Airlines har i forbindelse med en høring i Senatet gitt uttrykk for at det ikke lenger er nødvendig.

De viser ifølge nyhetsnettstedet Skift til at luften i flyene skiftes ut så ofte som 30 ganger i timen, og at dette er oftere enn på sykehusenes intensivavdelinger.

Også i USA blir en stadig økende del av befolkningen vaksinert mot covid-19.

Valgte å slutte

Her har enkelte flyselskap, blant dem United Airlines, forlangt at alle ansatte skal vaksinere seg. I motsatt fall må de slutte. Noen hundre har forlatt selskapet av denne grunn.

Striden om munnbind har til tider vært meget intens på amerikanske fly.

Tusenvis av reisende har blitt kastet av flyene før avgang hvis de har nektet å ta på munnbind. Andre igjen etter blitt svartelistet hos selskapene etter flyturer hvor de har slått seg vrange med hensyn til maskepåbudet.

Noen har protestert ved å la inntak av måltid og drikke vare det meste av flyturen.

Som flysmart24 har fortalt tidligere har det i enkelte situasjoner oppstått regelrette slåsskamper om bord, der motstandere og tilhengere av munnbind har barket sammen. Det har igjen ført til at innrapporterte tilfeller av bråk på fly.

På norske fly

Under høringen sa en representant for de ansatte at de ikke ønsker at påbudet skal fjernes ennå.

I Norge følger flyselskapene anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA.

Den går ut på at munnbind skal brukes på flyene, og at det kun er i forbindelse med inntak av mat og drikke at munnbindet kan tas av.

Hvorvidt et opphør i USA vil påvirke holdningen i EASA, gjenstår derfor å se.

Både SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe har valgt å følge anbefalingen om munnbind-påbud.

Det ble gjeninnført for kort tid siden etter et midlertidig opphold. At påbudet kom på plass igjen var direkte forårsaket av den nye omikron-varianten.