Bestillingene stuper – er redd for ny tøff vintersesong

Turistnæringen på Kanariøyene foran ny hard vinter på grunn av den økte smitten i Europa. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nye reiserestriksjoner og økt smitte fører nå til at nye reisebestillinger til nordmenns mest populære reisemål stuper. Det kan føre til en beksvart sesong for de som håpet på at denne vinteren skulle bli det definitive skritt ut av krisen.

Det merker man ikke minst på de ettertraktede Kanariøyene. Der er det innført nye innreiserestriksjoner, som har ført til at viktige kundegrupper nå svikter.

Nå er det også klart at økt smitte på øyene gjør at både Gran Canaria og Tenerife igjen skjerper sine smittevern-regler etter som smittetallene på øygruppen ifølge myndighetene nå er de høyeste siden pandemien begynte.

Slår alarm over svikt

Folks tilbakeholdenhet med å bestille nye feriereiser merkes godt også i Norge. Nordmenn utgjør ikke noen stor gruppe turister til andre øyer enn til Gran Canaria.

Det er derimot britene som, sammen med turister fra Tyskland, utgjør de klart største turistgruppene til spesielt Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote.

For bare få uker siden var himmelen blå. Bestillingene rant inn og på de kanariske øyene gjorde man seg klare til å ta imot nordmenn og andre europeere i stort og økende antall i hovedsesongen, som er vintermånedene.

Denne vinteren skulle bli det endelige gjennombruddet for gjenoppbyggingen av turistsektoren på øyene. Den har vært voldsomt hardt rammet av korona-pandemien siden mars i fjor.

Men så skjer det noe:

Falt som en stein

Smittetrykket øker over hele Europa. Den nye omikron-varianten dukker også opp som en ny og ukjent trussel. Derfor ble det innført strengere innreisekrav for unge i det viktige britiske markedet, med krav om tester før ankomst.

Dermed har bookingene stup. I løpet av bare noen få dager falt de med 60 prosent – fra et høyt nivå.

Hele turistnæringen frykter at dette skal bety en ny og tøff høysesong på øyene. Det tok nemlig ikke lang tid før hotellene merket bestillings-svikten. De reagerer:

Hotellorganisasjonen CAHAT slår i en uttalelse alarm over situasjonen, og er rasende over de myndighetsinnførte, skjerpede testkravene. Den mener det er uforståelig at tiltakene kommer, og at de bare er rettet mot briter.

Merkes også i Norge

For nordmenn gjelder de generelle innreisereglene. Men også i Norge merkes det at smittefrykten blant pakkeferie-reisende har økt og at reisefeberen er som blåst bort.

Hos landets største reisearrangør, Ving, forteller Norge-sjef Marie-Anne Zachrisson at situasjonen svinger kraftig og at endringene kommer raskt:

– Det er få avbestillinger men noen kunder som velger å utsette sin ferie til en senere dato i 2022. Det som er alvorlig er at nysalget har stoppet opp og derfor må vi redusere antall reiser fra medio januar for å tilpasse oss etterspørselen. Det var ikke mange ukene siden vi justerte opp antallet reiser, nå må vi dessverre justere ned. De kundene som er berørt av innstilte flyvninger får hjelp til å finne en annen avreisedag hvis de ønsker det, da vi fortsatt flyr til Kanariøyene flere dager i uken, sier hun til flysmart24.

Smitten øker

Som flysmart24 har fortalt gjennom vår løpende dekning av korona-situasjonen for feriereisende, har tingene utviklet seg feil vei på de mest etterspurte feriemålene de siste ukene.

Ikke minst gjelder dette på de spanske ferieøyene i Atlanterhavet og Middelhavet, med Kanariøyene og Balearene som de viktigste. Til tross for at smittetrykket i Norge er langt høyere enn i Spania, reagerer mange med å legge bort eller utsette sine reiseplaner dit.

På Kanariøyene er antall smittede per dag nå over 1 000 tilfeller, og antall smittetilfeller per 100 000 innbyggere har kommet opp i 324 smittede per to uker. Det er opp med nesten 90 prosent på bare én uke, ifølge smitteoversikten fra Folkehelseinstituttet (FHI).