Skjerper innreisereglene i dag – vaksine ikke lenger nok

Fra i dag av er det ikke nok med korona-sertifikat for å komme inn i Hellas. Det kreves også korona-test. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Turister møter nå strengere innreiseregler i en rekke land som følge av den generelt økende smitten og trusselen fra den nye omikron-varianten. Fra i dag av gjelder nye og skjerpede regler for å slippe inn i Hellas.

Myndighetene krever nå at alle må kunne fremvise en negativ korona-test. Den skal ikke være eldre enn 72 timer for en PCR-test, eller en hurtigtest som må være tatt innen 24 timer før ankomst landet.

Utenriksdepartementets landsider for Hellas og UDs app «Reiseklar» er allerede oppdatert med de nye bestemmelsene.

På høyt nivå

Det gjelder de samme regler for absolutt alle. At man er fullvaksinert har derfor ingen betydning. Dette er regler som er på linje med enkelte andre av de populære ferielandene i det sørlige Europa, bl.a. Italia og Portugal.

De nye greske innreisereglene gjør heller ingen unntak for de som har blitt friske etter å ha vært smittet av covid-19 viruset, skriver Thema News.com.

Smittesituasjonen i landet er inne i en positiv utvikling, men går sakte ned fra et svært høyt nivå.

Mye smitte

På Folkehelseinstituttets underlags-dokumenter før helgen, som flysmart24 har gjennomgått, operer landet med et smittenivå på 719 smittede per 100 000 innbyggere.

Dette er ned fra 805 fra forrige uke.

På øyene er smittenivået også høyt, på bl.a. Kreta operer man med 615 smittede per 100 000 innbyggere, marginalt ned fra forrige uke.

Apollo: – Bestillinger som før

Hos Apollo Reiser, som satser spesielt på feriereiser til Hellas og de greske øyer, sier kommunikasjonssjef Beatriz Riveria at den generelle smittesituasjonen i ikke påvirker salget av reiser til landet til sommeren:

– Foreløpig påvirker det ikke sommersalget noe, det ligger godt an. Allerede i høst lå vi hakket over salgsnivået i 2019 for sommerens reiser, og det gjør vi fortsatt. Folk er altså litt tidligere ute med å sikre seg neste års sommerferie. Hellas troner fortsatt på topplisten, med Kreta, Rhodos og Parga på topp tre, sier Rivera til flysmart24.

Må vise korona-sertifikat

Til tross for en langsom bedring strammer landets helsemyndigheter nå til, og innfører krav om negativ korona-test for å slippe inn fra og med i dag tidlig, søndag 19. desember. Testresultatet må foreligge på bl.a. engelsk.

De nye reglene skal gjelde i alle fall frem til 10. januar.

Fortsatt gjelder også regelen om å fylle ut et eget innreiseskjema med QR-kode. Denne vil være nødvendig for i det hele tatt å komme med flyet til Hellas.

Landet har for lengst innført krav om å vise korna-sertifikat, også omtalt som korona-pass. Det skjedde, som flysmart24 har fortalt, allerede i begynnelsen av november.

Får ikke sitte inne

Det er også påbudt å bære munnbind.

» Hellas troner fortsatt på topplisten»

Beatriz Rivera. Foto: Apollo

Det er dessuten krav om å vise dokumentasjon på at du er fullvaksinert eller har vært smittet på restauranter, kafeer, kino, barer, shoppingsenter, butikker, banker og andre innendørs offentlige steder.

De som ikke er vaksinert, vil ikke kunne slippe inn på bl.a. restauranter, men blir henvist til å sitte utendørs.

Uvaksinerte som har fylt 18 år har kun tilgang til apotek, butikker, kirker og skoler ved fremvisning av negativ covid-19-test, men tillates ikke innendørs på restauranter, museum, kino og treningssentre – uavhengig av testresultat.