Folk endrer ferieplanene – flyselskapene kansellerer

Ryanair kutter nærmere 3o ruter fra ulike flyplasser i Europa til Las Palmas i januar. Kuttene kan bli forlenget utover vinteren. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Korona-smitten er skyhøy på enkelte feriesteder. Frykten får nordmenn til å endre sine ferieplaner til utlandet i stort omfang i det nye året. På feriemålene merker man smittefrykten godt – flyselskapene gjennomfører nå betydelige kanselleringer fordi markedet på kort tid har sviktet.

Store fly- og reiseselskaper melder nå at de foretar reduksjoner i flyprogrammene sine til de populære feriemålene som de på denne tiden av året normalt trafikkerer med fulle fly.

På spanske ferieøyer melder de at de nesten ikke får nye bestillinger lenger for de nærmeste månedene. Redselen som konsekvensene av omikron-varianten har skapt blant kunder over hele Europa, har ført til nesten full bestillingsstopp.

Gjør om ferieplanene

På Kanariøyene har smitten eksplodert, og ble søndag målt til 1 875 smittede per 100 000 innbyggere. Også på fastlandet stiger smitten rekordartet.

De økende smittetallene får nå reisekonsekvenser.

En fersk undersøkelse som forsikringsselskapet Tryg har gjort i desember, viser at også nordmenn nå gjør om på sine planer om ferie i år.

Her svarer tre av ti at de har endret planene for sine reiser til utlandet.

Føler utrygghet

– Det er nærliggende å anta at mange ikke lenger er så sikre på at det blir utenlandsferie neste år, og dermed planlegger alternativer – for eksempel en ferie i Norge i stedet, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen, til flysmart24.

I undersøkelsen, utført av YouGov og avsluttet 20. desember, svarte 30 prosent ja på at de har endret ferieplaner i utlandet for neste år på grunn av den forverrede koronasituasjonen.

Flere kvinner enn menn svarer ja, og høyest antall finner en i alderen 30 til 39 år.

Avlyser i stort omfang

– Slik smittesituasjonen har utviklet seg med varianten omikron og innføring av nye tiltak er det ikke overraskende at mange nå føler utrygghet i forhold til å planlegge utenlandstur- eller ferie neste år. Det kan være lurt å se an utviklingen. Svært mange land har nå betydelige restriksjoner, og forholdene rundt innreiseregler, karantene og andre restriksjoner endres på kort varsel, sier Brandeggen.

Denne holdningen reserverte holdningen til utenlandsturer nå er ikke nordmenn alene om. Omikron-situasjonen har gjort at flere flyselskap nå reduserer sine flyprogram til bl.a. Kanariøyene og Balearene.

På Kanariøyene har et de mest dominerende selskapene, irske Ryanair, kuttet i alt 27 ruter til øyene fra ulike steder i Europa.

Kan bli forlenget

Foreløpig gjelder kuttene i januar, men selskapet sier at utviklingen utover vil avgjøre om kuttene skal forlenges også i februar og mars.

På Balearene, med bl.a. Mallorca og Ibiza, melder hotellnæringen at antall bestillinger har stupt, og at det neste ikke har kommet inn nye reservasjoner for starten på det nye året.

Fra før av har den store gruppen av britiske turister skrumpet inn på spanske ferieøyer på grunn av nye og skjerpede reiserestriksjoner fra Storbritannia.

Høyrisikoområde

Dagen før julaften ble det også kjent at den andre store turistgruppen, Tyskland, hadde ført opp Spania som høyrisikoområde.

Resultatet lot ikke vente på seg: Tyske reiseskaper kansellerer i stort omfang også flyvninger til Balearene. Hotelleierne der sier at det eneste som redder dem nå, er at de er midt inne i lavsesongen.

Frykten er imidlertid tilstede for at de bestillingene som er blitt lagt inn for senere i sesongen, ikke vil bli bekreftet.