Tilbudet skrumper – kutter 33 mill. flyseter over natten

Antall flyseter som tilbys skrumper kraftig inn på grunn av omikron-varianten. Her fra flyplassen i Frankfurt. Foto: Frankfurt Airport

Europas flyselskap har slått full revers, nok en gang. Etter at omikron-varianten dukket opp i desember og knuste alle håp om fortsatt økt trafikk, er det nå full brems hos alle sammen.

Som flysmart24 har fortalt har både SAS, Norwegian og Flyr kuttet i rutenettet sitt de senere ukene. Årsaken er den samme som for Europas øvrige luftfart:

Passasjerene frykter smitten og har uteblitt.

Ingen blir spart

For den globale flyindustrien er situasjonen nå nitrist. I løpet av et par uker er 33 millioner flyseter fjernet fra selskapenes tilbud frem til og mars måned, viser en fersk oversikt fra analysebyrået OAG. Det er da flyselskapenes sommerprogrammer begynner.

Det anerkjente byrået karakteriserte i forrige uke vestlige flyselskaps kapasitetskutt som en katastrofe.

Årets første oversikt fra Eurocontrol, som overvåker og kontrollerer alle flybevegelser i Europa, bekrefter at det allerede har blitt gjort dype innhogg i tilbudet hos absolutt alle ruteflyselskapene.

Kutt på kutt på kutt

Ingen blir spart. Selv hos Europas største selskap, Ryanair, har man måttet ta ned kapasitet. Det er ikke småtterier det er snakk om, men et kutt på hele 55 prosent i løpet av de siste to ukene.

– Ryanair er som vanlig raskt ute med å justere kapasiteten i forhold til etterspørselen. Jeg er ganske sikker på at en rekke flyselskap vil følge på, sa luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs til flysmart24 da de første kuttene hos Ryanair ble kjent.

Det slo til. For i ukene etterpå har både Ryanair og en rekke andre av de ledende flyselskapene i Europa sett seg tvunget til å foreta nye rutekutt for å unngå for store tap.

Enda verre

Lavprisselskapene, som har vært den delen av næringen som har klart seg best gjennom pandemien, er nemlig intet unntak.

Mens Ryanair kutter 55 prosent av kapasiteten, er det enda verre stilt for konkurrenten EasyJet som fjerner 74 prosent av de planlagte avgangene. Ungarske Wizz Air tar ned tilbudet med 46 prosent, mens spanske Vueling kutter ned med 63 prosent.

Både SAS og Widerøe befinner seg på listen over de 10 selskapene i Europa som har beholdt mest av sin trafikk også etter omikron-utbruddet.

De som beholder flest avganger

Ryanair ligger på topp og som gjennomfører 905 flyvninger per dag. Deretter ser listen slik ut:

Turkish Airlines 888 flyvninger, Lufthansa 669 flyvninger, Air France med 658 flyvninger, KLM med 521 flyvninger, Wizz Air med 372 flyvinger, SAS med 342 flyvinger, British Airways med 332 flyvninger, DHL (fraktfly) med 324 flyvinger og på 10. plass Widerøe med 322 flyvinger.

Analysebyrået OMS melder nå at verdens flytilbud er på 71 prosent av det tilbudet som lå ute før pandemien lammet verdens luftfart i mars 2020.