Turister møter ikke lenger noen innreise-hindringer

Nordmenn som har ankommet flyplassen i Nice har ikke sett snurten til smittevern-kontroll. Veien til stranden har vært like kort som før pandemien. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har valgt å legge ferien til det sørlige Europa, kan glede seg over at stadig flere områder nå pakker vekk mange av sine smittevern-regler. Etter alt å dømme for godt.

Dette gjelder ikke minst et populært ferieland som Spania, Frankrike og Hellas, som fortsetter å bygge ned sine smittevern-tiltak. Det gir praktiske utslag som vil glede de fleste.

En som ankom Nice for bare noen dager siden forteller til flysmart24 at de ikke møtte noen som helst innreise-restriksjoner. De kunne spasere så å si rett fra flyet og inn på trikken til byen.

Praksis en annen

Ifølge innreisereglene skal alle vise frem gyldig korona-sertifikat ved ankomst og ha fylt ut helseskjema, men kontrollen.

Disse kravene så nordmennene fint lite til.

De forteller dette om hvordan det i praksis var å ankomme riviera-flyplassen:

Helt åpent

Det var ingen innreiserestriksjoner overhodet. Da de kom på trikken møtte de på påbud om bruk av munnbind. Det er påkrevd på offentlige transportmidler. I den tiden de har oppholdt seg i området har de heller ikke vært nødt til å vise korona-sertifikat på restauranter eller butikker.

De forteller at de har opplevd Frankrike som mer eller mindre helt åpent.

Den samme prosessen er i gang i Spania. Her har man fjernet kravet til innreiseskjema, det skjedde for bare noen dager siden.

Nå er det korona-sertifikat som gjelder, og det betyr at alle som er fullvaksinert eller har negativ korona-test nylig kan spasere inn i Spania som før.

Også kravet til å bruke munnbind innendørs forsvinner, men det skjer først etter påske – fra den 20. april.

På løpende bånd

Et annet land som gjennomfører lettelser på nær sagt løpende bånd er Hellas.

Fra før av har de som skal til de greske øyer på ferie opplevd at de fra 15. mars har sluppet å fylle ut innreiseskjemaet for å komme inn i landet.

Kravet om fersk test ved innreise er også fjernet for alle de som har et gyldig korona-sertifikat.

Til nå har det også vært et krav om å vise korona-sertifikat eller fersk negativ hurtigtest for å kunne sitte innendørs på restaurantene.

Fjerner flere påbud

Denne ordningen er den neste som står for fall, og som det ifølge greske Skai TV som nyhetstjenesten Keep Talking Greek siterer. Det tas sikte på at ordning vil være borte før den greske påsken starter.

Grekerne ser imidlertid ut til å ville gå enda lenger, og også fjerne påbudet om å bruke munnbind innendørs på restauranter. Det vil imidlertid i så fall kun gjelde gester, ikke de ansatte.

I likhet med svært mange andre land lar Hellas disse lettelsene være midlertidige. De skal vare frem til 31. august, og raskt gjeninnføres hvis smitteutviklingen skulle forverres.