Flysommeren åpnet i dag – her er rutenyhetene

Norwegian setter i gang et omfattende sommerprogram som starter i dag. Flyselskapenes sommer varer ut oktober. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I dag – lenge det før det vi her i landet vil oppleve som sommer – åpnet flyselskapene sommerprogrammene sine. Det betyr at nordmenn nå får tilgang til mange mange nye direkteruter til de populære feriemålene i Sør-Europa.

For Norwegian betyr det at 270 ruter er satt i gang fra Skandinavia og 230 ruter hos SAS. Nykommeren Flyr kommer opp i over 40 ruter, kun fra Norge.

Også Widerøe bygger seg opp med ruter til feriesteder langs Middelhavet.

Har vært pauset

Norwegian satser hardt på Spania, og her er det gjensyn med et par gamle kjenninger, der blant annet Ibiza og Murcia er tilbake.

I toppsesongen øker Norwegian kapasiteten til Hellas, Spania, Italia, Bulgaria og Frankrike.

– Vi gjenåpner ruter som har vært pauset de siste årene, samtidig som vi åpner noen helt nye ruter, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til flysmart24.

Men det er mer:

Starter opp igjen

– I Portugal flyr vi til Faro på Algarvekysten fire ganger i uken. I Italia kan nordmenn igjen besøke Napoli, Pisa og Verona. Også direkteflyvninger til Malta starter opp igjen for sesongen, forteller Skari.

Düsseldorf og Wroclaw er helt nye destinasjoner på programmet fra Oslo, og selskapet har videre åpnet nye ruter fra Trondheim til København, Berlin og Manchester. En ny direkteflyvning mellom Stavanger og Paris er også en mulighet i sommer.

I tillegg til gjenåpning presenterer Norwegian nye ruter til blant annet Mykonos og Thessaloniki.

Som tidligere omtalt i flysmart24 åpner også Norwegian på Torp fra i dag til Alicante, og i morgen mandag til Malaga.

SAS: Ferie-favoritter

SAS åpner 230 ruter fra Skandinavia til 120 ulike destinasjoner. Endringer i etterspørselen har gjort at selskapet nå satser enda mer på ferie- og fritidsruter.

Det gjelder ikke minst populære reisemål som Barcelona, Alicante, Malaga og Palma de Mallorca, til Kreta Chania og Athen i Hellas, Alanya i Tyrkia, Faro i Portugal, Olbia på Sardinia, Palermo på Sicilia, Pula og Split i Kroatia.

SAS har også direkteruter til Alanya i Tyrkia, den nærmeste flyplassen til nordmenns feriefavoritt på den tyrkisk riviera.

Pressesjef John Eckhoff i SAS kan overfor flysmart24 fortelle om gode bookingtall fremover, og at spesielt ruter til Spania og de øvrige Middelhavslandene er etterspurte.

Flyr bygger seg opp

Det nye norske flyselskapet Flyr er fremdeles i en oppbyggingsfase, men utvider jevnt og trutt sitt rutekart etter som selskapet får flere fly.

For en tid tilbake presenterte Flyr en ruteutvidelse med over 20 nye ruter – både fra Oslo, Bergen og Stavanger, som omtalt i flysmart24.

Her gjelder det bla. ruter fra Bergen til Nice, Malaga og Zadar i Kroatia. Fra Stavanger til Alicante, Malaga, Palma og Nice.

Fra Oslo kommer det 15 nye ruter – til Porto og Faro i Portugal. Madrid, Valencia, Las Palmas og Ibiza i Spania. Montpellier i Frankrike. Tre nye til Italia – Napoli, Palermo og Alghero. To nye greske til Athen og Thessaloniki i tillegg til Dubrovnik. Hamburg blir åpnet i midten av august.

Også Widerøe mer til Syden

Widerøe melder at selskapet fortsetter en målrettet satsning ut fra knutepunktet på Vestlandet og ekspanderer nå rutenettet sydover til noen av Middelhavets mest populære feriedestinasjoner i henholdsvis Italia, Frankrike og Spania.

Selskapet skal i sommer fly fra Bergen til Firenze, Nice og Palma de Mallorca. Nice lanseres i tillegg som egen direkterute fra Sandefjord lufthavn, Torp.

For å møte den stigende etterspørselen i markedet økes også frekvensen mellom Bergen og Alicante fra én til tre ukentlige avganger gjennom sommerperioden.

Spente på fasit

Flyselskapene er også spente på fasiten for høysesongen i skolens sommerferie. Den vil de først ha når nytt skoleår tar til i midten av august igjen.

Krigen i Ukraina har skapt ny usikkerhet for mange, mens en pandemi på vei ut og fjerning av reiserestriksjoner har skapt nye reisemuligheter.

Lengst i å fjerne restriksjonene blant de aller mest populære landene i Europa ser ut til å være Hellas, her har man bl.a. fjernet kravet om innreiseskjema og korona-test.